• tik tok

Inspektor FUP-a o društvenim mrežama: Zlostavljanje na internetu je sve brutalnije

Nov 7, 2023

Foto: Robin Worrall / Unsplash

Krivični zakon BiH potrebno je mijenjati kako bi se jasno definisala djela zlostavljanja na internetu, kazao je Saša petrović, inspektro FUP-a gostujući u programu Televizije N1, a analizirajući problem javnog linča na društvenim mrežama, zbog kojeg se sumnja da je Banjalučanka jučer izvršila samoubistvo.

Kako je Petrović kazao, mi živimo ovaj život i socijalne interakcije idu digitalno i dolazimo do ovih stvari eksponiranjem svojih uspjeha i neuspjeha.

“Sve ostale stvari moramo tome prilagoditi da bi mogle biti sankcionisane. Sve je podređeno interenet komunikacijama. Sve je brutalnije i nema šta nismo vidjeli. Unište osobu, a da ni ne zna s koje strane to dolozi. Razni su primjeri, najčešće su to bračni partneri koje ucijenjuju jedni druge fotografijama, pa firme, botovi. Najčešće nailazimo na rasnu mržnju i nacionalnu. To je problem mentalnog zdravlja našeg društva. Interenet nije zakonom definisan ni kao javni prostor. Krivični zakon nije mijenjan od 2003. godine i ne može se otkrivati ni ko je to napisao. Gledate iz Banjaluke slučaj i dok gledate komentare i medije koji su to objavili, to nije krivično djelo, nego kleveta. Pokušavamo inicirati izmjene krivičnog zakona da se jasno definišu ta djela zlostavljanja na internetu. Dobijamo prijave, to proslijedimo tužilaštvu i završi se odlukom da se ne postupa po slučaju”- rekao je Petrović.

Podsjećamo, jučer je u Banja Luci suicid izvršila žena koja je nedavno dospjela u žižu javnosti nakon što je objavljen njen snimak kako obavlja fiziološku potrebu na javnom mjestu. Prije nje, samoubistvo je izvršio mladić iz laktaša nakon ismijavanja na društvenim mrežama.

(Balans/ N1)