• tik tok

(FOTO) Planinari iz Tuzle pošumljavali Konjuh: Najmlađi učesnik akcije je bio 5-godišnji Bilal

Nov 6, 2023

Foto: Facebook

Članovi Planinarskog društva “Konjuh” iz Tuzle u saradanji sa uposlenicima Javnog preduzeća “ŠumeTK” jučer su na Konjuhu očistili su oko 0,8 hektara površine i zasadili sadnice smrče. Najmlađi učesnik akcije je bio 5-godišnji Bilal, a najstariji 73- godšnji Bajro i Rada.

Tačnije, u rejonu Sarijino korito – Obli vrh, očišćen je korov i zasađeno je 2.000 sadnica smrče.

Kako je kazao Sabid Zekan, predsjednik Planinarskog društva “Konjuh”,  u vrijeme kada smo preokupirani raznim domaćim i svjetskim traumama, članovi pomenutog udruženja, odlučili su da pošumljavaju svoju najdražu planinu Konjuh.

“Odavno je volonterski rad stavljen na margine društvene zajednice, ali 35 članova društva su iskoristili vikend 04-05. novembar, 2023., da urade nešto korisno za buduće generacije. Radile su sve generacije naših članova, od najmlađeg  5-godišnjeg Bilala  i 7-godišnje Merjem, do najstarijih 73- godišnjeg Bajre i Rade te 70- godišnjaka Mirsada i Adnana i onih mlađih kao inženjerski par Ekrem i Alma. Ovo je najbolji primjer kako društvena zajednica treba funkcionisat”- smatra Zekan. ovo udruženje radi i druge projekte.

Jedan od njih je izrada planinarsko- pješačke staze od Tuzle do Užica, a drugi, uz pomoć Turističke zajednice Grada Tuzla, radi se na razvoju planinarske kulture kod školske omladine.
“Slijede nam pohodi na Planinarskoj transverzali “Put Srebreničke povelje”, noćna tura na Javorje, ali već kultna gradska manifestacija, tradicionalna planinarska zabava, 01. decembra, 2023. u Grand Hotelu Tuzla, gdje su svi pozvani”- poručuje Zekan.

(Balans)