• tik tok

(FOTO) Pošumljavanje Prenja: Partner MKF donacijom 4.600 sadnica, učestvuje u oživljavanju planine

Nov 12, 2023

Foto: Balans

Prije nekoliko godina desio se veliki požar na području Prenja iznad Konjica te je stradala šuma crnog bora. Uzrok je voz koji se saobraća na relaciji Sarajevo-Mostar i prolazi kroz Konjic.

Prilikom trenja između kotača i podloge, dolazi do bacanja iskri u okolnu vegetaciju i dolazi do zapaljenja podloge.

“Ovdje je to slučaj. Nažalost, nismo imali brzu pristupnu komunikaciju za dolazak cisterne, a izgorjelo je negdje između 50 i 70 hektara kada bi se to sve tačno izmjerilo“- pojašnjava Feđa Voloder, rukovodilac Službe uzgoja i zaštite u firmi Šumarstvo “Prenj“ Konjic. Obnova šumske površine je počela dvije godine poslije požara jer je toliko vremena potrebno da tlo iz sterilnog, pređe u fertilno stanje. Tom području odgovara sadnja crnog i bijelog bora.

„Počelo smo sa pošumljavanjem vrste drveta koja je i ranije bila zastupljena. Radi se o dolomitnoj podlozi. Jedina vrsta drveta koja se ovdje uspješno može saditi su bijeli i crni bor. Mi pošumljavamo i jednu i drugu vrstu. Za sada imamo veliki uspjeh u pošumljavanju“- naglašava Voloder. Međutim, za toliku površinu je potreban veliki broj sadnica. U pomoć je priskočila Partner Mikrokreditna fondacija iz Tuzle koja se uključila u akciju pošumljavanja preko UNDP-ove platforme Tvoj CO2. Ovom akcijom pošumljavanja, Partner MKF je neutralisao svoj karbonski otisak za 2023. Godinu, odnosno neutralisao 7590 t CO2.

„Ja sam se odazvao ovoj akciji koju Partner podržava već drugi put. Da bismo smanjili  emisiju CO2 i povećali proizvodnju kisika, partner već drugi puta uplaćuje i kupuje 4.600 sadnica da se zasade na području koje je stradalo u požatu“- pojašnjava Fahrudin Hadžiabdić, rukovodilac organizacionih dijelova Partner MKF koji je zajedno sa svojim kolegama, posadio dio sadnica na Prenju.

Ovom akcijom i donacijom sadnica, Partner se još jednom pokazao kao društveno odgovorna organizacija i opravdao epitet lidera “zelenog kreditiranja” koji veliku pažnju posvećuje  projektima zaštite okoline i promovisanja energetske efikasnosti.

„Naša služba će narednih dana posaditi nekih 5000 do 6000 sadnica i da damo neki doprinos u očuvanju prirode oko Konjica. Ja se još jednom zahvaljujem Partneru, njihovim predstavnicima, njihovim ljudima i derugim ljudima koji su finansijski podržali naše preduzeće“- rekao je Voloder.

Je li sadnja bila uspješna znat će se tek za dvije godine.

„Puno nam sadnica treba i svaka koja dođe od drugih organizacija koje nam pomažu da obnovimo teren koji je oštećen. Trreba dosta godina da se ovo obnovi i dosta sredstava, a sve kako bismo obnovilo teritooriju koja je pluća Konjica“- mišljenja je Eldin jazvin, magistar hortikulture i tehnolog rasadničke proizvodnje u rasadniku „Šumarstvo Prenj“ Konjic.

Partner MKF ovim primjerom inspiriše i potiče druge  da se aktivno uključe u zaštitu okoliša i više cijene ono što priroda daje, a posebno kisik od kojeg ovise ljudski životi. 

„Svi se moramo aktivno uključiti u zaštitu prirode. Zašto je to bitno? Šuma nam daje kisik. Moramo se uozbiljiti, smanjiti broj požara kojih imamo, smanjiti bespravne sječe šume, pustiti šumarsku struku da radi svoj posao“- poručuje Voloder i dodaje da je posebno bitno educirati javnost, a naročito mlađe generacije kako bi što manje bilo štete u prirodi.

(Nataša Tadić)