• tik tok

Jedina u regiji: Srbija uvela alarm za pronalazak nestalih maoljetnika

Oct 25, 2023

Foto: Ambert Alert

Sistem “Pronađi me”, domaća verzija “Amber Alerta”, danas je u Srbiji stavljen u funkciju, a mobilni operateri poslali su korisnicima poruke sa obaveštenjem da je sistem aktivan, piše Nova.rs. Ovaj sistem bi trebao olakšati pronalazak nestalih maloljetnika.

U prvoj fazi, koja startuje danas, dijelit će se informacija o nestaloj deci preko medija, SMS poruka, a informacije će biti vidljive i na oznakama na auto-putevima širom zemlje.

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, proteklih godina najviše se zalagao za uvođenje „Amber Alerta“.

“Ovo je prva faza i ona će se sastojati iz toga da će mediji imati obavezu da na svakih 30 minuta prekidaju emitovanje programa kako bi objavili poster sa fotografijom nestalog deteta, kao i sa ostalim informacijama, detaljima, bitnim za potragu. Nakon osam sati, do isteka 48 sata, mediji će imati obavezu da ove informacije, osnovne ili dopunjene, objave na svakih sat vremena“- pojasnio je Jurić te dodao da nijedna zemlja u regionu nema ovakav sistem.

Na bilbordima i led ekranima na auto-putevima širom naše zemlje bit će objavljene informacije o nestalom djetetu, a nakon što otpočne prva faza, radit će se na tome da se umreže i drugi činioci – poput tržnih centara i benzinskih pumpi.

„Sljedeći korak je da se i društvene mreže aktivno uključe u ovaj proces. U toku su razgovori MUP-a Srbije sa kompanijom „Meta“, koja je vlasnik Instagrama i Fejsbuka, kao i sa Viberom koji će takođe imati obavezu da objavljuje informacije. Do sada to nije urađeno iz jednog razloga, a to je što ni „Meta“, ni Viber nemaju odgovorno lice koje bi moglo garantovati da će povući sve svoje objave nakon toga što se dijete pronađe ili policija prekine sam sistem”- ističe Jurić.

(Balans/ Nova.rs)