• tik tok

Vlada TK kreditno se zadužuje za 20 miliona KM

Oct 24, 2023

Foto: Vlada TK

Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici donijela odluku da se zaduži kod Razvojne banke za 20 miliona KM za, kako je navedeno, kapitalne projekte. Vlada je danas utvrdila prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu te prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu.

Ovim izmjenama Budžet TK za 2023. godinu bit će veći od 683,6 miliona KM, što je za 5,7 miliona KM ili 0,84 % više u odnosu na inicijalni Budžet. Ovim izmjenama planira se realizacija ranije najavljenih aktivnosti Vlade TK, pojašnjeno je. Pa tako za Ministarstvo zdravstva  planirano je 300.000 KM, tačnije, za I fazu adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju te 604.000 KM za adaptaciju dijela Klinike  za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla. Za  plaćanje pruženih zdravstvenih usluga neosiguranim licima planirano je 200.000 KM, a za rekonstrukciju prostorija na Klinici za bolesti  uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata 30.000 KM.

Naravno, povećana su sredstva za Međunarodni aerodrom Tuzla i to u iznosu od 2,5 miliona KM kao subvencije za aviolinije. Planirano je i 143.524 KM Kantonalnoj upravi za šumarstvo, za finansiranje troškova Izvedbenih projekata šumsko-uzgojnih radova JP „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanja, kao i povećanje od 85.000 KM na potrošačkoj jedinici Podrška povratku prognanih lica za realizaciju projekta u povratničkim gradovima/općinama.

No, Vlada će se morati i kreditno zadužiti kako bi se realizovali neki projekti, rečeno je. Konkretnije, 1,5 milion KM za završetak izgradnje zgrade Policijske uprave Tuzla, 3 miliona KM za izgradnju zgrade PU Živinice, 3 miliona KM za  izgradnju zgrade Općinskog suda u Lukavcu, isto toliko za izgradnju zgrade Općinskog suda u Živinicama, 4,5 miliona KM za izgradnju, adaptaciju, opremanje i vanjsko uređenje Kampusa Univerziteta u Tuzli te 5 miliona KM za rekonstrukciju zgrade Vlade Kantona. Vlada je danas utvrdila i prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju Tuzlanskog kantona kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, kojom bi trebala da donese Skupština TK  i kojom bi se odobrilo, spomenuto zaduženje Tuzlanskog kantona u iznosu od 20 miliona KM, a u svrhu finansiranja kapitalnih projekata na području Tuzlanskog kantona.

Prijedlozi izmjena i dopuna Budžeta za 2023. godinu, kao i Zakona o izvršenju Budžeta za 2023.godinu su upućeni Skupštini TK na dalje postupanje.

(Balans/ Ured za informisanje Vlade TK)