• tik tok

(VIDEO) Famozna Fontana di Trevi: Gdje završi novac koji turisti ubacuju u vodu?

Oct 23, 2023

Foto: Facebook

Svake godine preko milion eura završi u vodi spektakularnog spomenika iz 18. veka Fontani di Trevi u Italiji koja je nezaobilazna destinacija svakog turiste.

Fontana je zgrađena između 1732. i 1762. godine, Fontana di Trevi, autora Nicole Salvija, jedna je od najpoznatijih znamenitosti Rima.

Po tradiciji, turisti stoje leđima okrenuti spomeniku i desnom rukom bacaju novčić preko lijevog ramena u vodu. Ritual je proslavio film iz 1954. godine “Tri novčića u fontani” i trebalo bi da garantuje povratak posetioca u Vječni grad.

Svakog dana oko 3.000 € sitniša završi u Fontani di Trevi.To znači da se svake godine u vodu se baci do 1,5 miliona eura. Par puta godišnje grad šalje tim da prikupi novac. Radnici koriste četke na krajevima dugih motki da pometu novčiće u hrpe, a zatim koriste usisno crijevo za izvlačenje novca iz vode,a sve nagdleda policija.

Tadašnji gradonačelnik je 2001. godine odlučio da se novac prikupi za lokalnu dobrotvornu organizaciju kako bi se zaustavili česti pokušaji ljudi da ukradu novčiće iz fontane.

Od tada se, sitniš koji završi u fontani svake godine, donira rimskoj katoličkoj dobrotvornoj organizaciji Caritas i ta suma sada čini 15 % godišnjeg budžeta.Dalje organizacija novas koristi da pomogne gradskim siromašnim osobama. Finansira narodne kuhinje, skloništa za beskućnike, besplatne supermarkete i druge projekte.

Osim toga, novac ide i za održavanje kompleksa na periferiji Rima u kojem se nalaze starački dom, kantina i zubar za stanovnike grada koji žive u siromaštvu.

Kako izgleda čišćenje fontane, pogladajte u narednom videu:

(Balans/ Euronews)