• tik tok

Dodijeljene nagrade na Međunarodnom festivalu minijature u Tuzli: Najbolji rad Muhameda Bajramovića iz Zenice

Oct 21, 2023

Foto: Balans

Nagrade za najbolje radove 12. Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature koje organizuje Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, dodijeljene su sinoć na svečanom otvaranju izložbe djela više od 100 autora iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Sa godinama, ova kulturna manifestacija postala je respektabilna i jednistvena zbog posvećivanja pažnje minijaturi kao umjetnosti.

Stručni žiri u sastavu Katarina Galić, Nermin Delić, Srđan Vukadinović, Maja Živanović i Enver Mandžić, najboljim radom koji nosi nagradu GRAND PRIX Bijenala proglasio je onaj koji je kandidovao Muhamed Bajramović iz Zenice.

„Ja imam velike serije velih radova po 2  i 3 metra,  upravo na taj proces i te materijale. Ponekada se rodi neka ideja da sa tim materijalima da se realizira i u minijaturi.“ – istakao je Bajramović.

Nagradu za slikarstvo dobila je Ana Đapović iz Beograda, za crtež  crtež Miroslav Munižaba iz Sremske Mitrovice, za skulpturu Ljiljana Vojvodić  iz Rume, a Vesna Vuga Sušac iz Mostara nagrađena je za instalaciju koja je sve popularnija.

„Slikarstvo je nekako bila najjača kategorija po prispjelim radovima, pa smo tu imali malo dileme. Ali mislim da smo odabrali najbolje jer umjetnost je savremena, živa, mora da se prati ritam vremena te smo tako na taj način i dali nagradu.“ – kazala je Maja Živanović, predsjednica žirija.

Ove godine nagrada nije dodijeljena za najbolju grafiku jer je u konkurenciji bio mali broj radova koji nisu odgovorili  estetskim propozicijama bijenala. Inače, format 10X10 cm je prostor koji je zahtjevan za umjetnički izražaj, ali interesa ne nedostaje.

„U smislu kvaliteta, možda i jeste do sada jedno od najboljih bijenala. Odaziv nije bio kao prošlih godina iz milion drugih razloga. Ali suština je da je vrijednost radova na izuzetnom nivou.“ – kazao je Hari Ejubović, ispred Bosanskog kulturnog centtra Tuzla

Ova manifestacija je najveća likovna smotra malog formata u Bosni i Hercegovini, a ustanovljena je još 2001. godine.

(Balans)