• tik tok

(VIDEO) Robert Dacešin o Tuzli: Tamo gdje stanuje dobra duša našeg naroda

Oct 15, 2023

Foto: Robert Dacešin

Robert Dacešin, čuveni svjetski putnik, poliglota, teniser i digitalni marketar, kako se voli predstavljati u javnosti, ovih dana posjetio je Tuzlu i snimio zanimljiv video.

Kako je napisao, Tuzlu je doživio kao BiH u malom.

“Posmatrajući sve ovo što se trenutno dešava u Palestini, htjedoh da podijelim nešto sa vama o čemu već par dana razmišljam. Naime, iako kroz putovanja naučiš dosta toga i iako se tvoje biće putujući izmijeni iz korijena, te gledajući nazad, ponekad i ne prepoznaješ dio osobe koja si bio, najveći benefit koji dobijaš od putovanja je ljubav koju vremenom osjetiš prema svima. Prema svim narodima i vjerama. Prema svakom čovjeku kojeg upoznaš na putu i sa kojim prebaciš koju.

Možda nam se u medijima prikazuju da se recimo Brazilci i Argentinci, ili Indici i Pakistanci međusobno ne podnose, ali garantujem da većina običnih ljudi u ovim zemljama, ne gaji nikakvu mržu prema onoj drugoj, već su jednostavni ponosni na svoj narod. Svako je patriota, ali niko nije nacionalista. A što se tiče nas, bojim se da bi, kada bi u jednu sobu stavio sve narode bivše Jugoslavije i dao im da igraju „čovječe ne ljuti se“, već sutradan mogao da izbije novi rat.

A ne znam li ste primijetili kako smo tokom svih ovih godina razvili jednu groznu osobinu? Umjesto da ljude dijelimo na dobre i loše, mi ih danas ovdje na ovom našem brdovitom Balkanu i dalje dijelimo na Hrvate, Srbe i Bošnjake, a ljubav prema mjestu u kojem živimo iskazujemo mržnjom prema nekom drugom. I sve to skoro 30 godina od rata! Zar to nije suludo! Na putovanjima se svi međusobno družimo i nazivamo braćom, ali kada se vratimo u ove naše mikro zemlje, opet se okrećemo jedni protiv drugih. Koga je više briga da li pričaš srpski, hrvatski ili bošnjački, kada je u suštini sve isto. Kada smo mi svi isti, samo su nas u jednom periodu naše istorije ubijedili da se razlikujemo. Kad ćemo već shvatiti da je nacionalizam za sirotinju, a da bi bio bogat, ne moraš imati mnogo novca. Trebaju ti samo prijatelji širom svijeta.

Mada, ako bi postojao jedan grad kao primjer svima na ovim našim prostorima, bila bi to Tuzla. Iako mi ni danas nije jasno zašto je Brčko distrikt, mišljenja sam da bi Tuzla trebala da bude ta koja će dobiti poseban status, jer ovdašnji DNK je zaista jedinstven. Država Tuzla. I ne zvuči tako loše?

Ako bih trebao da je opišem u samoj jednoj riječi, bila bi to SLOBODA, jer to je ono što je Tuzla pokazivala kroz istoriju. Sloboda da budeš ono što jesi i onakav kakav jesi. Sloboda da ponosno kažeš da si musliman, pravoslavac, katolik, jevrej ili posebna vrsta vanzemaljca koju svijet još nije vidio i da ti drugi dočekaju širom raširenih ruku. Sloboda da živiš onako kako ti želiš, da voliš sve ljude oko sebe i da se trudiš da uvijek budeš čovjek, jer to je jedino što je bitno danas.

Moj video o Tuzli je upravo na kanalu, te ukoliko vas zanima otkud ovoliko ljubavi u ovom gradu, preporuka da ga odgledate”- napisao je Dacešin.

(Balans)