• tik tok

Konferencija u Potočarima: Srebrenica je mjesto koje napuštaju svi

Oct 12, 2023

U Memorijalnom centru u Srebrenici danas se održava međunarodna naučna konferencija “Posljedice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: Socijalni, ekonomski, politički, demografski i kulturni razvoj Srebrenice (1992-2022). )”, u organizaciji Univerzitet u Sarajevu i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Konferencija je bazirana na egzaktnim istraživanjima provedenim u protekloj godini. Istraživači su se bavili demografskim, ekonomskim i socijalnim aspektima stanja u Srebrenici.

“Imat ćemo priliku da vidimo šta je to što imamo u Srebrenici i šta je to što bismo u budućnosti sugerirali kao akademska zajednica da bi trebalo poduzimati kada je u pitanju Srebrenica i BiH uopšte i njen odnos prema Srebrenici”- kazao je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Srebrenica je u praksi jedna od najnerazvijenijih opština u republici Srpskoj, rečeno je.

“Mi Srebrenicu, upravo zbog te prošlosti i tereta kojeg svi građani odvdje nosi sa sobom, Srbi, Bošnjaci, Ostali, moramo tražiti, prije svega, politički kompromis oko posebnosti ovog grada”- rekao je Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. On je dodao da su potrebne određene poreske olakšice i budžetske podrške svih nivoa vlasti jer Srebrenicu napuštaju svi zbog stanja u kojem se nalazi.

(Balans)