• tik tok

Vareš Clasic Festival u nekoliko gradova: U Tuzli nastupaju domaći i strani umjetnici

Oct 7, 2023

Foto: VCF

Vareš Classic Festival gostovat će u Varešu, Zenici, Sarajevu, Tuzli i Mostaru, najavili su organizatori.

Festival će trajati od 13. do 21.10.2023. 

“Festival koji je prepoznat po kvalitetu izvedbe domaćih i inostranih umjetnika i zanimljivim i inovativnim programima, kao konstantu ima i traženje novih puteva unapređenja i popularizacije umjetničke muzike kod nas. Ovaj put, bit će ih više nego ranije. Tako od ove godine, uz Festival u Varešu započinje rad Akademije, sa aktivnostima usmjerenim na mlade umjetnike, a VaClaF na 11. Izdanju ima i rezidentnu skladateljicu/kompozitoricu – međunarodno priznatu umjetnicu Belmu Bešlić Gal. Uz sve to, kroz On tour programe, koncerte Cipra kvarteta i gostiju će imati priliku da posluša, osim u Varešu i publika u Zenici, Sarajevu, Tuzli i Mostaru”- najavljuju organizatori.

Pored već etabliranih umjetnika koji će nastupiti na ovogodišnjem VaClaFu – Andree Nikolić, Vedrane Šimić, Belme Šarančić, Ivane Nikolić, Boška Jovića i Stipe Bilića, svoje umijeće, na već standardnim koncertima – Rising stars i Next generation pokazat će mladi talenti.

Ovogodišnje izdanje bit će zatvoreno festivalskom premijernom projekcijom dokumentarnog filma “Muzika koju zovem dom” u produkciji BHRT-a.

Kada je u pitanju Tuzla, umjetnici će nastupiti 17.oktobra od 18.00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

(Balans/ VCF)