• tik tok

(FOTO) Zanimljiv projekat u Lukavcu: Učenici i Udruženje žena Devetak zajedno kuhaju, pletu, šiju…

Oct 3, 2023

Foto: Balans

U Područnoj školi “Devetak” u Devetaku kod Lukavca danas je obilježen Međunarodni dan starijih osoba, a na jedan veoma zanimljiv način. Članice Udruženja žena iz Devetaka zajedno su sa učenicima škole organizovale izložbu ručnih radova, ali i pokazale umijeća iz kulinarstva.

Naime, Udruženje žena “Devetak” sa svojim jedinstvenim projektom „Biblioteka je živa – životne mudrosti nam otkriva“, a u partnerstvu sa Osnovnom školom Puračić, odnosno, Područnom školom “Devetak”, podršku je dobilo od Telemach fondacije.

Fondacija je obezbjedila finansijsku i mentorsku pomoć neprofitnim organizacijama u manjim lokalnim sredinama u cilju ostvarivanja dugoročnih pozitivnih efekata u području obrazovanja i zaštite okoliša. Članice udruženje učenike škole uče tradiconalnim zanatima, kao što je pletenje i šivanje, ali i kuhanje.

“Projekat je počeo u maju mjesecu. Projekat uključuje radionice čitanja i praktičnog rada sa članicima Udruženja. Ovim projektom, nabavljeno je skoro 200 knjiga za školsku biblioteku. Do sada je održano 15 radionica na kojima su učenici razvijali vještine čitanja, razgovora, slušanja i praktičnog rada. Uz pomoć nastavnogo osoblja i članica Udruženja, djeca su učila šivenje, pletenje, oslikavanje, kuhanje, izradu nakita i ukrasnih predmeta”- pojasnila je Hedija Huskanović, učiteljica Područne škole Devetak koja ima 56 učenika u pet razreda.

Ona je dodala da su djeca zainteresovana za pomenute aktivnosti. To potvrđuje i Aiša Buljubašić, članica Udruženja koje je formirano prije pet godina i iza kojeg su brojni urađeni projekti.

“Jako smo zadovoljne, djeca su se uživjela u sve, a i mi isto, a posebno nam je drago da im možemo pomoći. Mlađe generacije sa kojima smo radile radionice, zainteresovane su. Mi smo ih učili od igle, pletiva, šivanje maski i ukosnica, učimo ih da kuhaju i peku da mogu pomoći mamama. Ono što znamo, ostavljamo mlađim generacijama”- pojašanjava naša sagovornica te dodaje da Udruženje pomaže i starijima i bolesnima, ali učestvuje i na sajmovima sa svojim rukotvorinama.

Esmir Selimović, učenik petog razreda ove škole, zadovoljan je onim što je do sada naučio pa rado je danas mijesio smjesu za uštipke.

“Naučio sam šiti, kuhati, a pletenje još nisam. Ali puno je to, ipak, za časove koje smo imali. Meni je najzanimljivije kuhanje”- priča nam.

Učenica Adna Zaimović,također, zadovoljna je onim što je naučila do sada na radionicama.

“Meni je najinteresantnije bilo kada smo šili i pleli. Nije teško, bilo je zabavno. Zanimljivo mi je i kuhanje”- kazala je ova učenica.

Ovakve aktivnosti korisne su ne samo za učenike već i za starije mještanke Devetaka koje svoje znanje i iskustvo prenose mlađim naraštajima, čuvaju od azborava, ali i kvalitetno provode svoje dane u trećoj životnoj dobi.

(Nataša Tadić)