• tik tok

Kladanj: Nove domove dobilo 19 porodica

Sep 27, 2023

Foto: Facebook

U naseljima Stupari i Starići u Općini Kladanj danas se uselilo 19 porodica u svoje nove domove u sklopu Regionalnog stambenog programa koji obezbjeđuje domove raseljenim licima, a koji Evropska unija finansira sa 80 % sredstava. Ukupna vrijednost projekta u općini Kladanj iznosila je preko 1.6 miliona KM.

Ključeve novih stanova nekim od porodica u ime EU Ureda u Bosni i Hercegovini uručio je  šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Gianluca Vannini.

“Ovaj program je odličan primjer našeg uspješnog zajedničkog rada u smjeru mira, stabilnosti i društveno-ekonomskog razvoja u regiji. Imati dom znači imati stabilnost, sigurnost i priliku za planiranje bolje budućnosti. Ovi domovi su još jedan konkretan primjer podrške Evropske unije građanima Bosne i Hercegovine.  Veoma sam zadovoljan rezultatima koje smo do sada ostvarili, izgradivši oko 2800 stambenih jedinica širom BiH i polako se približavamo cilju od ukupno 3.100 stambenih jedinica ”- izjavio je Vaninni.  

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u Bosni i Hercegovini iznosi 123 miliona KM osigurano je stambeno zbrinjavanje za oko 10.000 najugroženijih izbjeglica, raseljenih lica i povratnika. Do sada je izrađeno ukupno 1.900 porodičnih kuća i 890 stanova u višestambenim zgradama.

Mustafić Senaid, otac četvoro djece, izbjeglica iz Općine Milići živi u kolektivnom smještaju od 1996. godine. 

“Već 27 godina živim sa svojom  porodicom u kolektivnom smještaju u teškim uslovima. Napokon sam dočekao da imamo svoj dom, odsada će biti lakše. Koliko nam svima ovo znači., možete vidjeti po našim licima”- rekao je Senaid.

Regionalni stambeni program osnovan je kao regionalna inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore kako bi se osiguralo stambeno zbrinjavanje izbeglica i raseljenih lica. Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa izdvojeno je ukupno 287 miliona eura. Evropska unija je najveći donator. Ostale zemlje koje učestvuju uključuju Sjedinjene Države, Njemačku, Norvešku, Švicarsku, Italiju, Dansku, Tursku i druge.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je vodeća institucija projekta stambenog zbrinjavanja koji se sprovodi  uz podršku OSCE-a, UNHCR-a i Razvojne Banke Vijeća Europe.

(Balans/ Delegacija EU)