• tik tok

(FOTO) Konačno nastavljena izgradnja: Par Selo kod Tuzle dobija 3,5 km pješačke staze

Sep 24, 2023

Foto: Balans

U Mjesnoj zajednici Par Selo kod Tuzle ovih dana je nastavljena izgradnja pješačke staze  što je od velikog značaja za mještane, a projekat bi trebao biti okončan do kraja godine, potvrđeno je za naš portal.

Kako je za Balans pojasnio Zijad Omerčić, direktor “Direkcija regionalnih cesta TK” Tuzla, izvođenje radova na nastavku izgradnje pješačke staze na R-470 je nastavljeno nakon ishodovanja rješenja o odobrenju za građenje.

“Ukupna dužina pješačke staze iznosi oko 2.500 m, a ugovorena vrijednost radova je 1.147.674,52 KM sa PDV-om. Rok izvođenja je 90 dana, a obzirom da se uskoro ulazi u zimski period, moguće da će doći do prolongiranja završetka izvođenja radova. Po završetku radova, zajedno sa prethodno izvedenom stazom u dužini od 1.000 m, ukupna dužina pješačke staze će iznositi  oko 3.500 m”- pojasnio je direktor.

Podsjećamo, nakon završetka prvih 1.000 metara staze, radovi su stali jer je jedan mještanin opstruirao projekat i nije dozvoljavao da staza obuhvata dio njegovog zemljišta. Nakon dugotrajnih pregovora, problem je riješen i projekat je nastavljen.

Izgradnja staze od velikog je značaja za mještane koji su ostali da žive u Par Selu nakon velikog vala iseljavanja.

“Dugo ovo čekamo, jako dugo. Aktivno se već tri godine radi na tome da projekat zaživi. Bilo je velike borbe, traženja dozvola i brojnih predradnji. Značaj projekat je ogroman, a posebno uz činjenicu da je taj put sve prometniji zbog blizine zračne luke. Ljudi nemaju gdje hodati jer nema trotora, a održavanje puta od naležnih službi nije za pohvaliti, ne vrši se često čišćenje i košenje i to sve izaziva još kaotičnije stanje. Tako da je sjajno to što se projekat nastavio”- kazao je Marko Tomić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Par Selo i koordinator svih aktivnosti vezanih za ovaj projekat.

Važnost tog puta je neupitna jer on povezuje Tuzlu sa Živinicama i Kalesijom, a posebno sa Međunarodnim aerodromom Tuzla te se očekuje da do kraja godine bude urađena kompletna staza od Orašja do raskršća kod Crkve “Svete Ane” u dužini od 3,5 km.  

(Nataša Tadić)