• tik tok

Nakon osam godina: Privodi se kraju suđenje zbog pogibije četiri osobe na Površinskom kopu Dubrave

Sep 19, 2023

Foto: Balans

U Opštinskom sudu Živinice danas je počelo iznošenje završnih riječi na suđenju vezanom za pogibiju četiri osobe na Površinskom kopu Dubrave 2015.godine. Oni su ilegalno izvlačili ugalj te ih je zatrpala zemlja.

Prije osam godina na Površinskom kopu Dubrave Rudnika uglja Kreka Tuzla poginuli su  Alem Dedić, Reuf Alibašić, Adel Šehić  i Edin Herić.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je 2016.godine podiglo optužnicu protiv Suada Zonića iz Tuzle, izvršnog direktora za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka, Sakiba Muhtarevića, rukovodioca PK Dubrave, Sakiba Halilčevića, tehničkog rukovodioca PK Dubrave, Asima Brčaninovića, rukovodioca službe za zaštitu na radu PK Dubrave, Nedima Šljivića, tehničkog rukovodioca za BTK (bager, traka, klasirnica) PK Dubrave, svi iz Živinica, i Mirsada Delića iz Tuzle, tehničkog rukovodioca BTO (bager, traka, odlagač) PK Dubrave. Suđenje je počelo 2017.godine u Opštinskom sudu u Živinicama.
Oni su osumnjičeni da su počinili teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u stjecaju s krivičnim djelom oštećenja zaštitnih naprava na radu, a vezano za nesreću prilikom koje su smrtno stradala četiri mladića tokom iskopavanja uglja na kopu u februaru 2015. godine.
Roditelji stradalih oosba godinama traže  da se postupak okonča.
Danas je počelo iznošenje završnih riječi u ovom predmetu u Opštinskom sudu u Živinicama. Advokati osumnjičenih su od suda tražili da im se ranije ustupe završne riječi tužilačkog tima, na osnovu čega bi pripremili svoju završnu odbranu. S obzirom da tužilački tim to nije bio u prilici ustupiti, završne riječi samo su oni pročitali, dok se od obrane očekuje da isto učini u narednom ročištu. Inače, u ovom predmetu je promijenje i sudija zbog boelsti što je dodatno usporilo sam proces suđenja.

Kao i svaki put, tako i danas su se ispred zgrade suda okupili roditelji stradalih.
“Očekujemo pravdu i da oni odgovaraju za četiri mlada života. Poznato je da naša djeca nisu samoinicijativno otišla na kop, već na poziv jednog od portira koji ih je pozvao da dođu tamo. Te večeri su oni došli sa desetak traktora i nikako nije bilo moguće da sve sami odrade. Njih je čekao pripremljen ugalj za utovar”- podsjeća Mirsad Herić, otac stradalog Edina koji je imao samo 18 godina. 
Ranije su obavljena sva potrebna rudarska i geološka vještačenja na kopu, pripremljni nalazi vještaka, ali i utvrđene određene nepravilnosti kada je u pitanju površinsko iskopvanaje uglja. Međutim, još niko nije odgovarao za to.

(Balans)