Foto: Balkan Lunch Box
Fantastičan recept za crvene paprike roge koje se ispeku, pa dinstaju u vrhnju za kuhanje, bijelom luku i siru, predlaže Balkan Lunch Box.
SASTOJCI:
-1 kilogram paprika roga (očišćene)
– 2 supene kašike putera 3 češnja bijelog luka (nasjeckan)
-170-200 mililitara vrhnja za kuhanje
-20-50 grama “žutog” sira (Trapista, Edamera ili slično, narendan)
-1/2 čajne kašike soli
PRIPREMA:
- Zagrijte rernu na 250°C
2. Prekrijte tepsiju folijom i poredajte paprike na nju sa malim razmakom između paprika
– Pecite 20 do 25 minuta. Provjerite nekoliko puta, i okrenite paprike na pola pečenja. Kad se paprikama koža smežura, ili se pojave crne tačkice, one su gotove
3. Prebacite paprike u kesu, zatvorite kesu i ostavite 10 do 15 minuta (radi lakšeg guljenja). Zatim ogulite paprike i narežite na trakice širine 3-4 centimetra
4. U dubljoj tavi zagrijte puter na srednjoj temperaturi. Dodajte bijeli luk i dinstajte minut. Dodajte vrhnje za kuhanje, nastavite miješati i dinstati još nekoliko minuta. Dodajte sir, i ponovo promiješajte, dinstajući dodatnih minut, dva. Na samom kraju dodajte paprike, promiješajte, i pustite da provri. Sklonite sa ploče i servirajte toplo.
Kako čitav proces izgleda, pogledajte u narednom videu:
(Balans/ Balkan Lunch Box)