Ovdje možete koristiti bilo koji suhi grah, od trešnjevca, zelenčeka ili bijelog graha.
Sastojci: Suhi grah, Brašno, crveni luk, bijeli luk, mrkva, paradajz, goveđe meso, paprika u prahu, biber, peršunov list, lovorov list, so.
Natopite i stavite kuhati grah
Prebran grah potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mjestu da se natopi 1-3 sata.
Zatim ocijedite vodu u kojoj je grah potapan, pa ga stavite u pogodnu posudu, nalijte hladnom vodom i kuhajte 10-15 minuta od proključavanja.
Dinstajte povrće
U međuvremenu na dio zagrijane masnoće dodajte polovinu sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, izrezanu na sitnije kockice ili naribanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kocke.
Sve zajedno dinstajte dok ne ispari tekućina, skinite s vatre i stavite sa strane.
Dodajte ostatak povrća u grah
Iz prokuhanog graha ocijedite vodu pa dodajte polovinu sitno sjeckanog luk i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.
Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuhajte uz povremeno dolijevanje tople vode dok sve ne omekša.
Napravite zapršku
Preostalu masnoću zagrijte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, maknite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno sjeckani češnjak.
Dodajte začine u grah
Kada grah omekša, dodajte lovorov list, koncentrat paradajza prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno miješanje graha da sene zgruda.
Grah sa zaprškom kuhajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuhanje završeno, dodajte papar, sitno sjeckan peršunov list i po potrebi još soli.
Napomena: Grah se pri kuhanju ne smije miješati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorijevanja.
A kako vojnički grah sprema tuzlanski kuhar Mirza Nišić pogledajte u narednom videu.
(Balans/Video: Mirza Nišić)