• tik tok

(VIDEO) Vojnički grah po receptu iz JNA 

Sep 10, 2023

Ovdje možete koristiti bilo koji suhi grah, od trešnjevca, zelenčeka ili bijelog graha.

Sastojci: Suhi grah, Brašno, crveni luk, bijeli luk, mrkva, paradajz, goveđe meso, paprika u prahu, biber, peršunov list, lovorov list, so.

Natopite i stavite kuhati grah

Prebran grah potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mjestu da se natopi 1-3 sata.

Zatim ocijedite vodu u kojoj je grah potapan, pa ga stavite u pogodnu posudu, nalijte hladnom vodom i kuhajte 10-15 minuta od proključavanja.

Dinstajte povrće

U međuvremenu na dio zagrijane masnoće dodajte polovinu sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, izrezanu na sitnije kockice ili naribanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kocke.

Sve zajedno dinstajte dok ne ispari tekućina, skinite s vatre i stavite sa strane.

Dodajte ostatak povrća u grah

Iz prokuhanog graha ocijedite vodu pa dodajte polovinu sitno sjeckanog luk i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.

Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuhajte uz povremeno dolijevanje tople vode dok sve ne omekša.

Napravite zapršku

Preostalu masnoću zagrijte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, maknite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno sjeckani češnjak.

Dodajte začine u grah

Kada grah omekša, dodajte lovorov list, koncentrat paradajza prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno miješanje graha da sene zgruda.

Grah sa zaprškom kuhajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuhanje završeno, dodajte papar, sitno sjeckan peršunov list i po potrebi još soli.

Napomena: Grah se pri kuhanju ne smije miješati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorijevanja.

A kako vojnički grah sprema tuzlanski kuhar Mirza Nišić pogledajte u narednom videu.

(Balans/Video: Mirza Nišić)