• tik tok

Poljoprivrednici iz Posavine noć proveli na cesti: Hoće li danas blokirati granicu?

Sep 8, 2023

Foto: Radio Orašje

Udruženje poljoprivrednika „Orašje“ organizirala je jučer u Orašju protest na Magistralnoj cesti Orašje- Tuzla u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Orašje. Sa stotinjak traktora poljoprivrednici su u podne blokirali navedenu cestu na kojoj su ostali i u toku noći.

 Naveli su kako će na ulici ostati do ispunjenja njihovih zahtjeva, a koje su uputili na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva: 

Isplata obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022./2023. u traženom iznosu od 600 KM/ha.

Trenutna isplata dospjelih poticaja.

Hitan sastanak s ministrom poljoprivrede povodom pitanja kako ući u jesenju sjetvu.

Ukidanje obaveznog prilaganja fiskalnog računa sjemenske pšenice radi ostvarenja poticaja zbog ekstremno visokih cijena.

Trenutno obustavljanje i uvid u listu korisnika i njihov traženi iznos za mjeru “Podrška investicijama u izgradnju ili proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda” iz programa kapitalnih ulaganja. Promijeniti pravilnik navedene mjere jer 86 subjekata svojim investicijama predstavljaju gotovo 45% ukupnog iznosa ulaganja, dok se ostalih 55% odnosi na 2.966 subjekata u ostalim mjerama.

Dozvola za kretanje zdravih svinja u područjima zaraženim afričkom svinjskom kugom.

Ubrzao donošenje odluke i početak isplate naknade za eutanazirane svinje.

Smanjenje referentnog prinosa ječma i pšenice na 1,5 t/ha, te potpuno ukidanje referentnog prinosa suncokreta.

(Balans)