• tik tok

Udruženje Zemlja djece u BiH organizuje radionice prevencije trgovine ljudima

Sep 7, 2023

Udruženje “Zemlja djece u BiH” Tuzla već dugo vremena radi sa osobama u pokretu. U saradnji sa Centrom PUZ kroz program USAID/INSPIRE realizuju se radionice prevencije trgovine ljudima. Takođe, uz podrsku CARE Balkans, trenutno rade na radionicama iz “Priručnika za podršku dječacima i mladićima u kriznim situacijama”.

Pored koordinatorica zaposlenih u Udruženju, na istim radionicama budu uključeni i punoljetni, certificirani, vršnjački edukatori.

Teme kojima se bave su npr: “Rodna zemlja i porijeklo” gdje se govori o sličnostima i razlikama naših zemalja, o tome kako je tekao njihov put, sa čime su se sve suočili, kako ih je primila Bosna i Hercegovina i slično.

Iskustvo i informacije koje se dijele u razgovoru sa osobama u pokretu pokazuju da za njih Bosna i Hercegovina predstavlja najviše prijateljski raspoloženu državu prema njima u odnosu na sve do tada koje su prošli. Često kažu da se tu osjećaju skoro kao i u svojoj kući i da Bosna pokazuje da razumije kroz šta prolaze i na tome su zahvalni.

Dalje, teme kojih se edukatori tokom radionica dotaknu jesu i “Krijumčarenje i trgovina ljudima”, gdje koordinatorice Zemlje djece skupa sa prevodiocem fokus stavljaju na ovu temu u cilju prepoznavanja razlika izmedju trgovine i krijumčarenja ljudi.

Osobe u pokretu su svjesne da poštivajući lokalno stanovništvo, poštivajući zakone Bosne i Hercegovine, zauzvrat uvijek mogu imati i pomoć institucije i naroda. To poštuju i cijene.

Na kraju, najbitnije od svega jeste što razmijenimo međusobna iskustva, pružimo ruku jedni drugima, i kroz naše radionice postanemo drugari, navode iz “Zemlja djece u BiH”.

Nikada do sada nismo imali niti jedno negativno iskustvo na radionicama, nego upravo suprotno: Ljude koji su spremni da razgovaraju, budu aktivni, uključeni u rad i da nauče nešto novo. Priče koje čujemo često budu teške i tragične, stoga se nadamo da makar na trenutke jedni drugima olakšamo, jer samo tako ovaj svijet ima šanse, dodaju iz Udruženja “Zemlja djece u BiH”.