• tik tok

(FOTO) Cvjećar Ferid Čaušević iz Živinica: Niti je svako za cvijeće, niti je cvijeće za svakog

Sep 4, 2023

Foto: Balans

Ferid Čaušević iz Bašigovaca kod Živinica godinama se bavi poljoprivredom, uzgojem stoke, plasteničkom proizvodnjom povrća, a posebno cvijeća. Njegovi plastenici puni cvijeća, odmor su za oči.

Kako priča, počeo je sa tim prije desetak godina.

„Kada nema povrća, onda nam objekti stoje. Onda smo krenuli u proizvodnju povrća najobičnijeg. Balkosnkog, baštenskog. Onda se to poslije širilo i stalno išlo dalje. Sada imamo ova dva objekta, zimi su na grijanju. Tu je sve instalirano, lako je raditi, dobije se dobra temperatura zimi“- pojašnjava ovaj proizvođač. Inače, cvijeće bude u jeku sezone u pet plastenika. U dva koja su trenutno puna, može se vidjeti oko 60 vrsta i brojne podvrste cvijeća. Pažnju plijene raznovrsne pelargonije.

„One se dijele na dva područja, stojeće i padajuće. Ove zonalne, ima podrvsta koliko god Bog hoće. Evo, ova zvjezdasta je jedna vrsta. Imaju sve njene boje. Ovo je klasična pelargonija. Onda imate ove engleske muškatle koje su specifične. Imate i ove viseće razne kićene i prazne“- pokazuje nam Ferid.

Posebnu pažnju privlači cvijet Liziantus u nekoliko boja. Jednostavan je za održavanje, trajnica je i razmnožava se iz sjemena. Čauševići rade Mariachi seriju.

„Znači, ima izuzetno krupne cvijetove. Kada stavite u vazu, otrpilike, 15 dana bude svjež“- priča Čaušević. Međutim, taj prekrasni cvijet još nije prihvaćen na našim područjima, iako ga Čauševići rade dvije godine već.

„Mi ga prodajemo 3 KM komad. Narod naručio oko 200 ili 300 komada, a mi imamo1.500 komada. Ali ne smetaju mi. Ja ću njih sada rezati, jedno 5 cm od zemlje, onda one daju nove tićeve i na proljeće ću je prodati mnogo skuplje jer će biti grm,  ne samo jedan biljka“- naglašava Ferid. Dodaje da uzgaja cvijeće koje ima kupce u svim kategorijama. Posebnu biljku jednom kupcu samo, teško je uzgojiti iz jednog razloga.

„Kada uvozimo reznice, mi moramo uzeti tacnu jedne boje. Nema miksa. Recimo sada je cvijet astromerija 6 KM , a vi morate uzeti 45 komada jer je takva tacna, jedne boje. I puta koliko boja pa računaj iznos. Jako je nezgodno“- ističe.

Ovaj cvjećar uvozi sjeme, kao i reznice. Sadnica se presađuje u sterilnu zemlju u saksiju, stavlja u vodu i dalje uzgaja. Svaka billjka zahtjeva različit tretman, količinu vode, pažnju.  

„Kada pođemo zaljevati, neka neće puno vode, neka hoće, a neka se osušila. Zadovoljni smo, ipak, što se tiče biljaka“- ističe.

Narod generalno, svemu pristupa stihijski pa i uzgoju cvijeća, priča naš sagovornik.

„Bolji su muškarci za cvijeće nego žene. Jer on, ako kupi cvijeće, on se brine o njemu. Dok žene, masa takvih, kupila kona, dođe i ona kupi, ne zaliva, ne okopava ga, ne prati na puža, na štetočine. Onda dođe meni i kaže: Joj, ono meni propalo. Ja kažem,. E, hvala Bogu, neka je. Šta će ti džabe, ba?“-kaže.

Zbog velikih vrućina, Ferid nije mogao orezivati i presađivati biljke pa to planira narednih dana. Ističe da je jedan od rijetkih koji nema prodaju putem interneta već to radi na svom kiosku u gradu ili kod kuće gdje svako može doći, vidjeti i osjetiti svu ljepotu cvijeća.

„Ekonomija je osnova. Ali ti ako nemaš ljubav prema cvijeću, nemoj ga raditi zato što ono tačno to osjeti. Ono je zahvalno kada ti njemu daš vodu, hranu, mikroklimu, sve mu daš“- poručuje Ferid i naglašava da će tim poslom baviti dokle god može.  

(Nataša Tadić)