• tik tok

(VIDEO) Jare na ražnju: Za gurmane bolje i od janjetine

Aug 20, 2023

Često se u narodu znalo reći da je „koza sirotinjska krava“, misleći pri tom na jednostavnost njenog uzgoja i na obilje proizvoda koje koza može dati svakoj porodici. Uzgoj koze i njenih mladih zahtijeva vrlo malo ulaganja, a zauzvrat se dobije kvalitetno i zdravo jareće meso, mlijeko, sir.

Kozje i jareće meso je karakterističnog ukusa i povoljnog hemijskog sastava, te se preporučuje prvenstveno kod zdrave ishrane. Prema tabeli Istraživačkog instituta za zdravlje iz USDA jareće meso daleko odskače po svojim sastojcima od govedine, piletine, svinjetine, a njegov sastav značajno utiče na zdravlje čovjeka.

Po kalorijskoj vrijednosti na najnižem stepenu, takođe i sa holesterolom, preporučljivo je ljudima koji se bore s visokim krvnim pritiskom, srčanim bolesnicima, dijabetičarima, astmatičarima i svima koji imaju značajnih problema sa krvotokom i disajnim putevima. Priprema se kao pečenje, supa, kobasice, medaljoni, i na puno drugih načina. Kozje mlijeko i sir spadaju u delicije i neizostavan su dio svakog svečanog jelovnika.

Gurmani imaju običaj reći kako je jaretina sa ražnja ukusnija i od janjetine i prasetine, da li je to tako provjerite u videu Mirze Nišića iz Tuzle.

Prijatno!

(Balans)