• tik tok

Šta govori službena zabilješka PU Gradačac o prijavi Nizame Hećimović?

Aug 16, 2023

Foto: Balans

Predsjednica Općinskog suda Gradačac Slobodanka Kojić na današnjoj press konferenciji za medije pročitala je kompletnu zabilješku službenika PU Gradačac, a koja se tiče Nizame Hećimović koja je prijavila Nermina Sulejmanovića nekoliko dana prije ubistva.

Kojić je naglasila kako je policija tražila mjeru zabrane prilaska, ali da nije dostavila dokaze već samo službenu zabilješku iz koje se, kako navodi, ne mogu utvrditi ni detalji nasilja jer nisu navedeni.

“U službenim prostorijama PS Gradačac od strane ovlaštenih službenika policije Čakar Ervina i Ćerimović Mirnesa, a u vezi postupanja po prijavi Hećimović Nizame, kći Nusreta, rođena 22.3.1985. godine iz Mionice 1, Grad Gradačac, koja je prijavila svog nevjenčanog supruga Sulejmanović Nermina da je fizički napao 3. – 4. 8. 2013. godine, u porodičnoj kući u Mionici 3, gdje se od istog odselila, a isti nakon toga uputio više prijetnji, ugasila je telefon kako više ne bi primala poruke. Dana 4. 8. oko 15.40 sati, patrola je, od strane rukovodioca smjene, Mujanović Rešida, upućena da postupi po gore navedenoj prijavi. Patrola je pronašla Sulejmanović Nermina, sin Fikreta, rođen 10. 2. 1972. godine, broj telefon 061 ……, koji negira navode prijave te patroli izjavio da Nizami nije upućivao nikakve prijetnje niti je imao ikakva kontakt sa njom. O svemu je upoznat istražitelj OKP PU Gradačac Jahić Ejub koji je obavio sa prijaviteljicom razgovor”- pročitala je kompletnu zabilješku Kojić.

Potom je dodala:

“To je službena zabilješka policije. Je li vi vidite šta iz ove zabilješke?Samo da je prijavljeno i da su razgovarali s njim i da je on negira”- kazala je predsjednica Suda. Ona je naglasila da sud ne prikuplja dokaze već policija i tužilaštvo.

” Sud ne prikuplja dokaze. U sudskoj praksi kada se izriču ove zaštitne mjere, sud ne saslušava ni nasilnika ni žrtvu. Sudija donosi odluku samo na osnovu onog što je dostavila policijska stanica. Moglo se tu štošta uraditi, moglu su se saslušati policajci. Međutim, to ne radi sudija. Sudu se dokazi dostavljaj u”- naglasila je Kojić.

(Balans)