• tik tok

Ured za borbu protiv korupcije TK: Mnogi funkcioneri nisu prijavili imovinu i prihode

Aug 3, 2023

Foto: Balans

Registar podataka o nositeljima javnih funkcija i imovini u Tuzlanskom kantonu zvanično je objavljen. Osim zvaničnika, zakonski imovinu su morali prijaviti i najbliži srodnici. Međutim, veliki procenat je onih koji nisu nikako prijavili. Kazne za to su 10.000 KM.

Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu na snagu je stupio 5. januara 2022 godine, uz podršku Američke ambasade, delegacije Evropske unije u BiH i OSCE-a sa ciljem da bude sve transparentno. Dugo se čekalo da Registar podataka o nositeljima javnih funkcija i imovini u Tuzlanskom kantonu, ugleda svjetlo dana. Za sada registar sadrži 884 prijave nosioca javnih funkcija i 1405 prijava bliskih srodnika

 “Kada govorimo o nekretninama, to su sve nepokretne stvari, a kada kažemo pokretnine, to su pokretnine veće vrijednosti od 5.000 KM, odnosno, one pokretne stvari koje podliježu registraciji. Također, bitan segment dijela, odnosno, imovine koji se podnosi u samoj prijavi je godišnji prihod”- pojasnio je Muamer Šljivić, sekretar Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK. Međutim, značajan dio je onih koji nisu dostavili prijave i to je zakonom kažnjivo.

„Kazne u Zakonu o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u TK su određene u fiksnom iznosu. Dakle, samo je jedna kazna i to je kazna od 10.000 KM”- ističe Šljivić.

Na pitanja koliko ima takvih, Šljivić nije dao konkretan odgovor. Odgovor nismo dobili ni koliko je onih koji za ovu godinu nisu dostavili prijave, a ni kada će Registar biti potpun. Ono što se zna je da će službenici Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK, početi sa kontrolom imovine 1. septembra te će se utvrditi šta je transparanetno, a šta ne.

(Nataša Tadić)