• tik tok

(FOTO) Brčak prosi za kulturu: Kultura treba da živi na svim mjestima gdje se okupljaju mladi

Jul 31, 2023

Foto: Facebook

Željko Lazarević, aktivista i novinar iz Brčkog, ovih dana izvodi perfomans na  ulici pod nazivom “Marka za kulturu”, a kojim najavljuje 3. Jazzwa art festival koji se održava od  1. do 6. avgusta u zanatskom centru u tom gradu.

Lazarević faktički prosi na ulici, sakupljajući novac za kulturu. Primjera radi, za sat vremena, “naprosio” je 150 KM.

“Performans je bio prilika da promovišemo naše aktivnosti te skrenemo pažnju naših sugrađana da kultura treba da živi i na ulici te na svim mjestima gdje se okupljaju mladi ljudi”- kazao je Željko Lazarević, aktivista i novinar iz Brčkog.

Treći po redu Jazzwa art festival realizuje grupa građana okupljena oko art caffe-a Jazzwa. Ovogodišnji festival se održava  pod sloganom “Umjetnost novog rađanja” gdje će volonteri u saradnji sa Centrom za podršku u zajednici “Beba više”,  prikupljati potpise za peticiju kojom se od Skupštine Distrikta traži da se za žene koje trebaju postupke vantjelesne oplodnje ukine starosna granica kao i sam broj postupaka koje finasira Fond zdravstvenog osiguranja.

Na festivalu će nastupiti brazilski džez muzičar Andriano Trindade, DJ duo NiSu Brothers koji će najaviti Nišvill u Brčkom, ali i glumci Hasan Zahirović i Sergej Trifunović.

“Program festivala, pored kvalitetne muzike, prate i  umjetničke radionice, promocije knjiga te zanatske radionice. Želja nam je da podržimo mlade ljude koji su okupljeni oko art caffe-a Jazzwa da nastave da se bave umjetnošću i kulturom, razviju vlastito kritičko razmišljanje te da sami kreiraju sredinu u kojoj žive”- rekla je Almedina Cifrić, umjetnička direktorica festivala.

Jazzwa je prethodne tri godine, pored dva festivala, organizovala oko pedesetak slikarskih izložbi od kojih su neke bile i humanitarnog karaktera te brojne promocije knjiga, književne večeri, ali i umjetničke radionice.

(Balans)