• tik tok

Jasmin Mulahusić napada na novinare: Nakon Tomića i Hadžovića, okomio se na Marka Divkovića

Jul 29, 2023

Internet-jurišnik iz Luksemburga Jasmin Mulahusić, koji se na društvenim mrežama „proslavio“ svojom čvrstom podrškom Stranci demokratske akcije te ustrajnim širenjem govora mržnje protiv političara, novinara i svih drugih oponenata SDA, ovog puta napao je predsjednika Udruženja BH novinari Marka Divkovića. Razlog je taj što je Divković komentarisao Mulahusićeve napade na novinara Slađana Tomića. Tako Mulahusić piše da Divković gaji prisne odnose sa novinarima agencije Srna.

“To je antiprofesionalac koji u izvještavanje umeće svoje dječije komentare. On nikada ništa nije istražio, možda prije 20-ak godina. Uz njega, u Upravnom odboru nalaze se (bivši) novinari Agencije SRNA Siniša Vukelić i Sanja Bjelica Šagovnović. Dakle, agencija se zove po jednom narodu a što isključuje druge narode i građane. SRNA Armiju RBiH naziva „takozvanom“. Takvi su kolege Divkoviću, takvi brane Slađana Tomića i Danijala Hadžovića” – navodi Mulahusić.

Mulahusić još navodi da su stavovi Udruženja BH novinari neprofesionalni i obojeni mržnjom protiv njega.

“Upravni odbor Udruženja BH novinari opet je netačno i s puno mrženje opisivao moj rad. Uporno traže da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv mene. Čak i pravosuđe optužuju da to ne čini zbog nekakvog političkog upliva i pritiska. Istina je da upravo oni vrše pritisak na pravosuđe. Naime, u mojim objavama ne postoji biće krivičnog djela koje bi UO htio da izmisli a kao način za sprečavanja kojih kritika prema novinarima. To je razlog zbog čega Tužilaštvo ne čini ono što bi UO želio. Moje objave su otvorene kritike, ali ne sadrže nikakvu nezakonitu supstancu.

Kako su novinari bitan dio društvenog sistema, ni oni ne trebaju biti izuzeti od kritika a što koristim kao demokratsku tekovinu. Kada Slađan Tomić i Danijal Hadžović maloljetnu žrtvu agresorske opsade rata nazivaju radikalom i ekstremistom, moraju biti spremni da neko ukaže na to perverzno izvrtanje istine i vrijeđanje žrtve djece Sarajeva 1992-1995. i da, najvjerovatnije, s njima porazgovara na tu temu. Moje ukazivanje na konkretne osobe i njihovo djelovanje u medijima, UO naziva targetiranjem, ali kada oni kritikuju aktere društvenih aktivnosti, to nazivaju profesionalnim novinarstvom. Licemjerno. Podjećam da su se u Udruženju BH novinari hvalili što neće da objave moj demanti koji sam im svojevremno upućivao.

UO toliko iskrivljuje moje djelovanje da poziv da se „fino popriča sa Slađanom Tomićem i Danijalom Hadžovićem“ nazivaju prijetnjom. „Fino popričati“ nije prijetnja. Manipulaciju su začinili tvrdnjom da sam „osoba koju je Tužilaštvo BiH ranije dovodilo u vezu s terorističkim aktivnostima“. Po ovoj logici, krivica se nameće na osnovu proizvoljnog a nedokazanog povezivanja. To najbolje govori u kakvom sunovratnu logike, objektivnosti i profesionalizma zaglibljen UO Udruženja BH novinari” – zaključuje Mulahusić.

Ugledni novinar Marko Divković, koji je karijeru proveo u mnogim medijima, te za svoj rad dobio niz novinarskih priznanja, nije htio komentarisati Mulahusićeve prozivke.

(Balans)