• tik tok

(FOTO) Orkestar iz Španije uveselio djecu sa Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla

Jul 28, 2023

Foto: Balans

Ispred Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla danas je nastupio orkestar “OKAS” iz španskog grada Siero koji je na humanitarnoj turneji u BiH. Orkestar broji 40 muzičara i cilj im je da svojim nastupom prirede jedno lijepo umjetničko iznenađenje za djecu koja borave u klinici.

Orkestar je jučer održao koncert za djecu sa poteškoćama u razvoju, jutros u Domu penzionera i na kraju, za najmlađe bolesnike u UKC-u Tuzla.

“To je neki socijalni program koji oni rade kroz dvosedmičnu tureneju po BiH.  Mi u Tuzli smo počastvovani jer će se ovdje najduže zadržati imati šest koncerata. Finalni će biti za publiku u subotu u 19.00 sati u centralnom parku”- pojasnio je Nedim Tinjić iz Udruženja “Akustikum”  iz Tuzle koje sarađuje sa španskim orkestrom.

Dio ekipe je i Migule Roan koji putuje po Balkanu već 15 godina, a inače je studirao u Beogradu. Živio je jedno vrijeme u Sarajevu i Prištini.

“Putujem sa njima kao pratilac. Mnogo nam je drago da smo u Tuzli, da putujemo po Bosni. Podstičemo timski rad, jednakost,  kulturu.  Poromoviđšemo špansku kultuur. Sviramo sefardske pjesme, bosanske pjesme. Čast nam je poznavati kulturu BiH”- kazao je on.

Cilj ovog projekta je muzička saradnja sa bosanskohercegovačkim umjetnicima, ali i poruka mira tolerancije i doprinosa kulturi posebno onim najranjivijim grupama u našoj zajednici, poručeno je sa ovog druženja.

(Balans)