• tik tok

Vlada TK podržala šest projekata za poboljšanje turističke infrastrukture

Jul 19, 2023

Foto: Balans

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog podržalo je  šest neprofitnih organizacija koje su predložile projekte iz oblasti unaprijeđenja javne turističke infrastrukture. Resorno ministarstvo će projekte sufinansirati u iznosu od 70 %.

Kako je pojasnio Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK, izdvojeno je oko 150.000 KM u turističku infrastrukturu.

“Prema Zavodu za statistiku FBiH, turistička djelatnost, nakon metaloprerađivačkog sektora, predstavlja najbrže rastuću granu privrede. Resorno ministarstvo i Vlada TK prate trendove i želimo ulagati sredstva u poboljšanje turističke infrastrukture na području TK. Realni parametri pokazuju povećanje i optimistične procjene za 2023. godinu u smislu povećanja broja turista kako u BiH, FBiH i u TK“- kazao je ministar.

Radi se o izgradnji obala kupališta, sportsko-turističkoj infrastrukturi, vidikovcima, različitim vrstama staza, penjačkim, biciklističkim i planinarskim stazama koji će ojačati turističku infrastrukturu kako bi TK kompletirao turistički proizvod i promovirao ga na adekvatan način.

 „Naš projekat ove godine ticao se nabavke 12 rasklopivih izlagačkih štandova koje imamo namjeru ustupati  onima koji sa nama inače partnerski realiziraju manifestacije. Prepoznali smo potrebu za nabavkom nešto modernijih štandova kojima ćemo upotpuniti i sadržaj malih sajmova i domaćih proizvoda, rukotvorina, podržati i druge u njihovim naporima da prezentiraju svoje proizvode“, kazala je Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzle.

(Balans/ Ured za informisanje Vlade TK)