• tik tok

Čavalić o radarima: Briga o sigurnosti učesnika u saobraćaju ili punjenje budžeta?

Jul 14, 2023

Foto: Facebook

Admir Čavalić, zastupnik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, na zadnjoj sjednici je uputio inicijativu da se zabrani korištenje nestacionarnih radara tamo gdje nema oznake za radarsku kontrolu.

Kako je Čavalić pojasnio, godinama svjedočimo inflaciji nestacionarnih radara na našim putevima, a koji su inače u veoma lošem stanju. Na bazi navedenog, Čavalić postavlja pitanje da li se ove kontrole vrše kako bi se osigurala sigurnost učesnika u saobraćaju i djelovalo preventivno ili pak obezbjedila dodatna sredstva u budžet? Ukoliko je zadnje istina, onda tu praksu treba prekinuti jer saobraćajni policajci nisu poreznici, već oni koji brinu o našoj sigurnosti”- poručuje ovaj federalni zastupnik.

“Kako bi razbio ovu dilemu i pokrenuo stvari u pravcu uvođenja reda u ovoj oblasti, uputio sam zastupničko pitanje u vezi legalnosti prakse stavljanja nestacionarnih radara tamo gdje nema oznake za radarsku kontrolu. Još važnije, priložio sam inicijativu kojom bi se zabranila ova praksa – ako treba da se stavi hiljadu oznaka za radarsku kontrolu na području FBiH, neka se stavi, ali ne bi trebalo snimati tamo gdje nema te oznake. Zašto? Prije svega jer upravo oznaka za radarsku kontrolu ima preventivnu funkciju i upozorava vozače da uspore jer je možda radar upravo tu. U suprotnom, ako nema oznake, onda je samo riječ o transferu novca iz džepova građana i privrednika ove države”-smatra zastupnik iz Tuzle.

Iako nije zakonski precizirano, navodno bi svaka radarska kontrola morala biti najavljena na stranici MUP-a, a i znakom. Svaki MUP trebao bi mjesečno izdati informaciju gdje će vršiti radarske kontrole, odnosno, kontrole tronošcima. Ovo ne vrijedi za presretače.

Inače, fotografije nestacioniranih radara svakodnevno se objavljuju na društvenim mrežama gdje građani ne kriju ogorčenje, posebno, načinom i mjestima  na koji bivaju zaustavljeni. Ovo su neke od fotografija koje su građani zabilježili kada su u pitanju mobilni radari i mjesta na kojima su postavljeni: