• tik tok

Dodijeljene novinarske nagrade Nino Ćatić: Nataša Tadić autorica najboljeg video priloga

Jul 10, 2023

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari večeras je po četvrti put dodijeljena novinarska nagrada “Nino Ćatić” u pet kategorija.

Organizator dodjele nagrade je Udruženje Biti novinar iz Tuzle iza kojeg stoje novinari Emina Hodžić i Dino Durmić, a novinarska nagrada “Nino Ćatić“ se dodjeljuje u pet kategorija i to radijski izvještaj, televizijski prilog, pisani tekst, fotografija i blog/vlog. Najbolje novinarske radove birao je žiri u sastavu: Almasa Hadžić, Marko Divković i Marinko Sekulić Kokeza.

Ovogodišnja tema bila je „Zločin i kazna: Genocid u Srebrenici ne smije biti negiran i zaboravljen.“

Nagradu za najbolji video prilog dobila je Nataša Tadić, reporterka televizije N1, za priču o majkama kojima su u ratu ubijene porodice, a danas žive u Centru za stara lica „Hatidža Mehmedović“.

Nagrada za najbolju fotografiju pripala je Arminu Durgutu.

Nagrada za najbolji vlog pripala je Emiru Bektiću.

Najbolji radijski izvještaj je Mirzi Skenderagiću.

Nagradu za najbolji pisani tekst dobila je Sabina Mehmedović.

Saglasnost da novinarska nagrada nosi ime po Nihadu Nini Čatiću dala je majka Hajra Čatić prije smrti.

Podsjećamo, Nihad Nino Čatić je bio srebrenički novinar koji je izvještavao iz Srebrenice tokom rata, a poslao je i posljednji izvještaj iz grada 10. jula 1995. godine u kojem je najavio zločine i genocid.

Nihad Nino Čatić je pokušao da preko šuma dođe do slobodne teritorije. Nije uspio preživjeti, a njegovo tijelo nije pronađeno ni 27 godina od genocida u Srebrenici.

(Balans)