• tik tok

Drugi dan Marša mira: Učesnici prelaze etapu od Liplja do Mravinjaca

Jul 9, 2023

Foto: Blicko

Učesnici Marša mira danas prelaze drugu trasu puta, a jutros rano su krenuli iz kampa u Liplju.

Federalna uprava civilne zaštite i ove godine stavila je na raspolaganje ljudstvo i opremu kao podršku učesnicima koji će od Nezuka do Potočara prepješačiti trasu dugu 100 kilometara.

Šatorski kampovi su postavljeni na lokacijama sela Liplje u općini Zvornik gdje se završio prvi dan pješačkog pohoda, zatim na lokacijama Ljeljen Do, Mravinjci – Konjević Polje i Potočari – Srebrenica.

Cisterne s vodom postavljene su na punktovima duž cijele trase, a mobilni timovi FUCZ na nekoliko lokacija pružaju dodatnu logističku podršku sa flaširanom vodom i hranom, dok imovi FUCZ sa medicinarima i vozilima obezbjeđuju transport i pomoć povrijeđenim i iznemoglim učesnicima.
Na posljednjoj dionici koja je duga 20-tak kilometara i završava u Potočarima, učesnici će proći i Kameničko brdo gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila a isto toliko ih je zarobljeno. Zbog zahtjevnog terena trase Kameničko brdo – Ravni Buljim na ovoj lokaciji nalazit će se i spasilački timovi FUCZ I GSS-a FBiH.

Ovogodišnji Marš mira održava se devetnaesti put i jedna je od najznačajnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica kojom se odaje počast žrtvama genocida koje su ubijene u julu 1995. godine.

(Balans/FCUZ)