• tik tok

Ko je Jevgenij Prigožin čovjek koji je napao Putina: Prodavao hrenovke, zapošljavao striptizete

Jun 24, 2023

Foto: Twitter

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se javnosti, a nakon što su širom zemlje podignute mjere sigurnosti nakon što su trupe grupe “Wagner” pod kontrolom Jevgenija Prigožina umarširale u Rostov na Donu, poslije njegove optužbe da ruska vojska “uništava” njegove borce.

A ko je Jevgenij Prigožin?

Jevgenij Prigožin rođen je 1961. u Lenjingradu, sada Sankt Peterburgu, devet godina nakon Putina. Otac mu je umro dok je bio dijete; njegova je majka radila u bolnici, ispričao je Prigožin. Mladog Prigožina poslali su na sportsku akademiju, gdje su dnevne aktivnosti često uključivale sate skijaškog trčanja.

Počeo je prodavajući hrenovke

Grad je bio na rubu monumentalne preobrazbe, s velikim bogatstvima koja su čekala pronicljive ili dovoljno nasilne da ih se dočepaju. Prigožin je počeo skromno, prodajući hrenovke. Gorušicu je miješao u kuhinji porodičnog stana.

“Zarađivali smo 1000 dolara mjesečno, što je u rubljama bilo mnogo. Moja mama jedva da je sve to stigla izbrojati”, rekao je za medijski portal Gorod 812 iz Sankt Peterburga 2011. godine. Bio je to jedan od njegovih rijetkih intervjua.

Prigožin je imao veće ambicije od brze hrane i znao je uspostaviti kontakte koji su mu bili potrebni. “Uvijek je tražio ljude na višem položaju za prijatelje. I bio je dobar u tome”, rekao je biznismen koji ga je poznavao 90-ih godina.

Ubrzo je Prigožin postao vlasnik udjela u lancu supermarketa, a 1995. je odlučio kako je vrijeme da sa svojim poslovnim partnerima otvori restoran. Pronašao je Tonyja Geara, britanskog hotelskog menadžera koji je prije radio u Savoyu u Londonu, a sada je bio u jednom od rijetkih luksuznih hotela u Sankt Peterburgu.

Prigožin je unajmio Geara da prvo upravlja vinotekom, a potom i njegovim novim restoranom Old Customs House na Vasiljevskom otoku u Sankt Peterburgu.

U početku je Old Customs House zapošljavao striptizete kako bi privukao klijentelu, no ubrzo se pročulo da je hrana izvrsna i striptizete su otpuštene. Gear se usredotočio na reklamiranje restorana kao najprofinjenijeg mjesta za jelo u gradu koji je tek otkrivao finu kuhinju. Tamo su voljele jesti pop zvijezde i poslovni ljudi, kao i gradonačelnik Sankt Peterburga Anatolij Sobčak, koji je ponekad dolazio sa svojim zamjenikom Vladimirom Putinom.

Gear još živi u Sankt Peterburgu, ali je odbio zahtjev za intervju. Prethodno je izrazio divljenje prema Prigožinu, ali ga je opisao kao vrlo strogog šefa, koji je čak koristio poseban svjetlosni projektor kako bi svako jutro provjerio prašinu ispod stolova.

Desetljeće u zatvoru

Još 90-ih godina Prigožin u razgovoru nije spominjao da je desetljeće proveo u zatvoru, kažu oni koji su ga poznavali. Uključio je šarm kako bi upoznao svoje nove visokoprofilne mušterije. “On će se prilagoditi kako bi zadovoljio bilo koju osobu ako nešto treba od nje. To je svakako jedan od njegovih talenata”, rekao je tada poduzetnik koji ga je poznavao.

U jednom od neobičnijih prijateljstava postsovjetske Rusije, Prigožin je sklopio prijateljstvo sa slavnim violončelistom Mstislavom Rostropovičem, koji je emigrirao iz Sovjetskog Saveza 70-ih godina.

(Balans/Index.hr)