• tik tok

Lovci upozoravaju: U Kalesiji se pojavili medvjedi, budite oprezni

Jun 24, 2023

Foto: Facebook

Lovačko društvo “Spreča” Kalesija upozorilo je stanovništvo na pojavu medvjeda u zoni lovišta i u blizini naseljenih mjesta na području općine Kalesija, piše NKP.

Ovo lovačko društvo oglasilo se saopštenjem za javnost i pozvalo mještane na oprez. 

“Članovi Lovačkog društva, prilikom izvođenja aktivnosti u lovištu, te veći broj mještana koji obavljaju poljoprivredne radove u poslednje vrijeme primijetili su prisustvo medvjeda, mečka i dvoje mečadi, na rubnim dijelovima lovišta, a u blizini naseljenih područja općine Kalesija. S tim u vezi, apeluje se na stanovništvo općine Kalesija na smanjen i oprezniji intenzitet radova na poljoprivrednim imanjima, kretanju kroz šume prilikom ubiranja gljiva te sve druge bespotrebne aktivnosti u nezaštićenim područjima kako bi se izbjegle eventualne neželjene posljedice napada ove vrste divljači na mještane”- kazali su iz ovog lovačkog društva.

Osim toga, lovci apeluju na stanovništvo u pogledu puštanja i vakcinisanja kućnih pasa, koji bi mogli biti uništeni ako se nalaze u lovištu, kao i na maksimalni oprez pri obradi svojih imanja, košenja trava. osim toga, lovci podsjećaju da je zabranjeno hvatanje mladunčadi životinja i njihovo uništavanje, te kažnjivo po zakonu.

Medvjed je prije nekoliko dana viđen u naselju Jajići, a potom u Šahbazima.

(Balans/ NKP)