• tik tok

TK naoružan do zuba: Policija kontroliše više od 25.000 osoba koje legalno posjeduju oružje

Jun 21, 2023

Foto: MUP TK

U Tuzlanskom kantonu postoji više od 40.000 oružnih listova koji su u posjedu više od 25.000 osoba koje posjeduju neku vrstu oružja, podaci su MUP-a TK. Zbog nedavne pucnjave u školi u Lukavcu, MUP TK je predložio pauzu izdavanja novih dozvola.

Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, na jučerašnjoj sjednici Vlade TK, iznio je prijedlog da se uvede moratorij na izdavanje novih dozvola na godinu dana.

“Da se u tom periodu izvrši revizija svih sadašnjih rješenja o nabavljanju i držanju oružja. Mi imamo devet policijskih uprava sa devet izvršilaca koji rade ove poslove koji trebaju u narednu godinu izvršiti reviziju svih izdatih rješenja. Jesu li izdata po zakonu, jesu li trenutno važeća, ima li neko lice dozvolu da drži oružje kod kuće, a u međuvremenu je otišao u inostranstvo, itd”- pojašnjava ministar. Po zakonu, ukoliko osoba boravi van države više od 90 dana, mora oružje predati drugoj osobi koja ga može čuvati. Isto tako, treba se provjeriti je li neki vlasnik umro, je li neko izgubio zdravstvenu sposobnost, je li nekom istekla dozvola, itd.

“To je težak i mukotrpan posao, ali mislim da bi trebao dati efekat kada je u pitnaju kontrola naoružanja”- ističe Mehanović.

Druga predložena mjera MUP-a TK je ta da policijski službenici u narednih šest mjeseci obiđu na terenu sve evidentirane vlasnike naoružanja i utvrde da li postupaju u skladu sa zakonom.

“Mi smo od 3. maja pa do kritičnog datuma  u Lukavcu, izvršili oko 670 pregleda na terenu. Treba izvršiti 25.000 pregleda i jačim angažmanom na terenu, mislimo da to možemo završiti”- naglašava ministar.

Ovo ministarstvo planira i pokrenuti medijsku kampanju infromisanja građana o potrebi prevencije i kvalitetno čuvanja naoružanja. Ministar podsjeća da je zakonski omogućeno i legalno vraćanje oružja bez sankcija, te ističe da određeni tužioci u postupcima, traže da se podnesu krivične prijave protiv onih koji dobrovoljno  vraćaju naoružanje što nije u skladu sa zakonom.

 Inače, Uprava policije MUP TK-a, vrši  zaplijene nelegalnog oružja, prilikom operativnih akcija, pretresanja, ograničavanja kretanja-racija, itd. Tako je u toku 2022.godine, oduzeto ukupno 63 komada vatrenog oružja,od čega jedno teško oružje, pet automatskih pušaka, devet ostalih vrsta pušaka, 44 pištolja, a ostalo su lovačke puške i ostale vrste pušaka. Nije bilo nelegalno oduzetih eksplozivnih naprava, a oduzeto je 684 komada municije. Također, u 2022. godini evidentirana su 43 krivična djela “nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija2.

 Zvanični podaci pokazuju da u BiH postoji 348.692 komada registrovanog oružja, a od toga u Federaciji BiH 218.442, RS-u126.431 i Brčkom 3.819. U Federaciji se za tri godine, ovaj broj se povećao za skoro 40 hiljada. Prema podacima entitetskih ministarstva unutrašnjih poslova, fizičkim licima u BiH je, samo tokom prošle godine, izdato skoro 14 hiljada odobrenja za nabavku oružja, a od tog broja skoro 10.000 u FBiH.

(Nataša Tadić)