• tik tok

Hoće li Klub „Zmajevo srce“ opstati?: Nama treba dnevno 40 gostiju da živimo od svog rada

Jun 20, 2023

Tuzlanski kafić “Zmajevo srce“ u kojem su zaposlene osobe s Downovim sindromom i ostalim vrstama invaliditeta do prije dva dana bio je pred zatvaranjem, jer kako su kazali iz Kluba, bude dana kada nemaju nijednog gosta te su najavili da su zbog toga primorani da stave ključ u bravu 1. jula.

Odmah nakon ove objave, mediji su se raspisali o potrebi da jedan ovakav objekat radi u gradu soli, a i građani su prepoznali značaj „Zmajevog srca“ i već dva dana dolaze popiti svoje piće baš u ovaj kafić.

„Ja sam siguran da su kod nas u pitanju stereotipi. Po anketi koju smo mi uradili, ljudi kažu da ne mogu da gledaju bolesnu djecu, misle da je Downov sindorm bolest, kažu da se ne osjećaju dobro… Ja sam kao čovjek ostao šokiran time“- kaže Omer Isović idejni tvorac ideje „Zmajevo srce“.

On napominje da u cijeloj Evropi jedan ovakav klub predstavlja ponos za cijeli grad.

„Mi imamo ogromnu podršku na društvenim mrežama, a konkretna podrška da dođe čovjek i popije kafu ovdje je nula. Mi imamo dana kada nemamo pazara nikako, znači niko za cijeli dan ne uđe da popije nešto. To je frapantno“ – dodaje Isović.

Klub nema podršku vlasti niti sa jednog nivoa.

„Mi ne apliciramo na projekte vlasti jer nama nisu pare primat. Nama ne trebaju pare ako oni neće imati posla, ako oni sjede. Nije to cilj svega ovoga na čemu mi radimo godinu i po. Nama ovdje treba da dnevno uđe 40 gostiju da mi možemo opstati od svog rada“ – zaključuje Isović. On dodaje da, iako u protekla dva dana ima gostiju, osjeća dozu straha da će za desetak dana situacija biti ista kao i proteklih mjeseci.

U Klubu smo danas, tokom rada na ovom članku vidjeli desetak gostiju, među kojima i Žarka Vujovića, predsjednika Skupštine TK, koji je od samog otvaranja kluba velika podrška zaposlenim.

Klub „Zmajevo srce“ radi od ponedjeljka do subote od 8.00-22.00 sata, dok je nedjeljom radno vrijeme kraće i traje od 8.00-14.00 sati. Budite gost ovog kluba, podržite osobe sa Down sindromom. Budite dio lijepe priče.

(Balans)