• tik tok

(FOTO) Počela ljetna turistička sezona u TK: Panonska jezera prvi izbor

Jun 19, 2023

Foto: Balans

Ljetna turistička sezona u Tuzlanskom kantonu danas je otvorena na Panonskim jezerima u Tuzli. Svake godine početak sezone obilježavat će se u drugom gradu ili opštini u ovom kantonu.

 Zvanična sezona na slanim tuzlanskim jezerima je počela 1. juna. Međutim, loše vremenske prilike, odogodile su stvarni početak kupanja te su gosti počeli pristizati tek ovih dana kada su temperature veće, a dani sunčani.

Panonska jezera ove godine obilježavaju 20 godina postojanja i rada. Tačno prije dvije decenije je napravljeno prvo jezero, potom drugo pa treće, a sve je praćeno obogaćivanjem sadržaja različitim mobilijarom.  Za ovu značajnu godišnjicu, predviđeno je niz sadržaja, a prvi je koncert Gibonnija 24. juna na kojem se očekuje veliki broj posjetitelja.  

 “Ne samo građana Tuzle.Imamo dobre najave. Turistička zajednica Novog Sada traži da kupi ulaznice, gradovi iz središnje Bosne, turističke zajednice. To sve govori da trebamo raditi takve značajne stvari”- rekao je Majid Porović, direktor JKP “Panonnica” Tuzla. On dodaje da slijedi i turnir u odbojci na pijesku te sajamski sadržaji.

Porobić  napominje da je za ovu sezonu zaposleno više od 100 radnika te su angažovane sve potrebne službe kako bi se gosti osjećali što ugodnije i sigurnije.

Za protekle dvije decenije, Tuzla je postala poznata upravo po jezerima.

“Panonska jezera su ključni generator razvoja, ne samo Tuzle nego čitavog TK. Panonska jezera su do kraja prošle godine generisali 5, 5 miliona posjetitelja u naš grad, u naš kanton. Dakle, veoma značajna manifestiacija, veoma značajna destinacija. Program koji je napravljen je veoma dobar i atraktivan”- smatra Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle. Konstantno ulaganje u kompleks Panonskih jezera, doprinijelo je razvoju turizma u jednom industrijskom gradu kakav je Tuzla.

Grad koji ima šta da ponudi, ima šta da pokaže. Zaista slovi kao jedinstvena turistička destinacija. Iz Turističke zajednice grada Tuzle se zaista trudimo da osmišljavamo nove manifestacije, da radimo na obogaćivanju sadržaja naše turističke ponude i izvan ljetne sezone koja nam je svima u fokusu”- kazala je Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzle.

Podsjećamo, kompleks Panonskih jezera prošle  godine je posjetilo više od 300.000 gostiju.

 (Nataša Tadić)