• tik tok

(FOTO) Obilna kiša u Srebrenici: Ugrožen Dom za starija lica u Potočarima

Jun 16, 2023

Foto: Emmaus

Obilne padavine koje su sinoć pogodile Srebrenicu prouzrokovale su izlijevanje vode iz obližnjih potoka i značajno ugrozile kapacitete Doma za starija lica “Hatidža Mehmedović”, Internatskog smještaja u Potočarima kao i plasteničku proizvodnju koja djeluje kao dio solidarne ekonomije pri Internatu, objavio je Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus”.

Jedan dio potpornog zida i ograde je već uništen, a nivo vode ne opada.

“Naši uposlenici i volonteri su od jutros poduzeli preventivne radnje pripremajući vreće sa pijeskom, ali jak udar vode ih nadjačava. Osipanjem zemlje ugroženo je nekoliko objekata u samom Domu, voda je prodrla na manje od jednog metra do samih temelja. Nadamo se da će ovo ubrzo stati. Naše majke smještene u Domu su na sigurnom, a ekipe uposlenih i volontera će pokušati zastititi moguće gore posljedice svega”- saopštili su iz “Emmausa”.

Inače, Iz hidro-meteorološke službe Srebrenica su saopštili da je u protekla 24 sata na tom području, palo 76 litara kiše po metru kvadratnom.

Nakon obilnih padavina, rijeka Križevica izlila se iz svog korita na lokaciji Soloćuša, Poligon i Dugo polje, a klizište se pojavilo na lokaciji Bojna. Put prema Slatini u potpunosti je bio blokiran zbog aktiviranog klizišta.