• tik tok

U Teočaku poplavljeno 87 objekata: Klizište ugrožava šest kuća

Jun 14, 2023

Foto: Facebook

Na području Opštine Teočak za tri dana je poplavljeno 87 objekata te je uništena putna infrastruktura zbog obilnih padavina, a klizišta ugrožavaju šest kuća, saopštila je Kantonalna uprava ciivlne zaštite.

Prema podacima prikupljenih sa terena, na području Općine Teočak u periodu od 08. do 11. juna, poplavljeno je 87 objekata, osnovna škola gdje je nastava bila obustavljena dva dana, oštećeno je 2.835m asfaltnog puta i 15.000 makadamskog puta te je uništeno 6 ha poljoprivrednog zemljišta. Osim toga, vodovod je oštećen i bilo je prekida u vodosnadbjevanju, a na terenu je bilo nužno kopanje dodatnih kanala, čišćenje bujičnih nanosa, nasipanje kamenog materijala na puteve i uspostavljanje prohodnosti. Evukuisanih osoba nije bilo.

Prema informacijama Službe civilne zaštite Opštine Teočak, došlo je do reaktivacije klizišta u naselju Ogorelica gdje je direktno ugroženo šest domaćinstava, a klizište je zabilježeno i u Bilalićima, ali nema ugroženog stanovništva.

Kada su u pitanju ostale opštine i gradovi u Tuzlanskom  kantonu, u protekla 24 sata evidentirano je 20 ha poplavljenog zemljišta u Doboj Istoku.

Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona je jučer proglasila stanje prirodne nesreće u ovom kantonu, a ranije su to učinile opštine Čelić, Sapna, Kalesija i Teočak.

(Balans/ KCUZ)