• tik tok

(FOTO) Vlasnik uništenog auta u Sapni: Gledali smo kako ih voda odnosi

Jun 11, 2023

Foto: Balans

Velike količine padavina sinoć su na području opštine Sapna poplavile objekte, oštetile putnu infrastrukturu te u potpunosit uništile dva privatna automobila. U prekidu je bio put Sapna- Kalesija zbog velikih nanosa zemlje, mulja, kamenja.

Nadležne službe danas su radile na osposobljavanju putne komunikacije te na vađenju uništenih automobila iz rijeke. Po ostatke automobila danas je došao Adnan Valjevac iz Kalesije.

„Otišli smo gore visočije u lov, kiša je udarila. Dok smo se vratili, nismo imali šanse da priđemo vozilima, da ih spasimo. Gledali smo kako vozila idu. Neka je glava na ramenu, auta je bilo i bit će i drugih. Šta ću…“- priča nam Valjevac. Drugo auto je zapelo za obližnji most preko kojeg, do svoje kuće, mora doći Kanita Ahmetović. Most je bio pun nanosa zemlja, vode, blaata, drveća, a koje su donijele bujične vode.

„Ja u tom momentu nisam bila kod kuće. Bila sam na drugoj lokaciji. Muž je bio sa djecom. Stvarno je bilo jeziva situacija. Djeca me zovu, plaču. Ja sa jedne strane, oni sa druge. Ne mogu im prići. Katastrofa kakvu nikada nismo mogli zamisliti“- rekla je Kanita. Pored ceste su bila parkirana još dva privatna automobila, ali koja su na vrijeme sklonjena, pričaju mještani. Prvo su naišla dva talasa kiše, praćena ledom, a onda je nastao haos.

„Stvarno je bilo trahota gledati, a kamoli izaći. To je bilo munjevito. Obilne padavine su se spustile, odjedanput su naišli potoci odozgo. Ove parcele su bile sve pod vodom. Izašli smo da vidimo šta se dešava. Tu su bila četiri parkirana auta od lovaca. Dvojici smo pomogli da pređu na drugu stranu, potoci su tek bili počeli da rastu. Dva auta su ostala i odnijela ih je voda“- prepričava Mehdin Ahmetović.

Poslije Čelića i Teočaka, Sapna će, također, trebati pomoć za sanaciju šteta. Iako je Vlada Tuzlanskgo kantona pomoć ponudila Unsko-sanskom kantonu zbog poplava, vjerovatno će sredstva biti povučena.

„Vidite razmjere ove katastrofe i padavine koje su se desile, bujičnih rijeka koje su nastale i kakvu su pustoš iza sebe ostavile. Naravno da ćemo biti od pomoći. Već neke modele u hodu rješavamo i dogovaramo“- kazao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona koji je danas obišao Sapnu.

Osim Sapne, sinoć je u Kalesiji prijavljeno 20 stambenih i pomoćnih poplavljenih objekata, a jedna žena je evakuisana iz svog doma kojeg je ugrozila voda.

(Nataša Tadić)