• tik tok

Svjetski dan zaštite okoliša: Svaki dan pojedemo komad plastike

Jun 5, 2023

Foto: Balans

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna kako bi se podigla globalna svijest o pitanjima životne sredine i podstaklo kolektivno djelovanje ka održivoj budućnosti. Ove godine  tema je  „Rješenja za onečišćenje plastikom“ kojom se naglašava hitna potreba očuvanja i obnove ekosistema naše planete..

Obilježava se svake godine od 1974. godine od strane UNEP-a, ovaj događaj je izrastao u najveću globalnu platformu očuvanja okoliša, sa milionima ljudi širom svjeta koji se uključuju u aktivnosti zaštite planete. Ove godine je 50. godišnjica Svjetskog dana okoliša.

Kampanja “Pobijedi zagađenje od plastike” je globalna inicijativa koja ima za cilj podizanje svijesti o štetnom utjecaju plastičnog zagađenja na našu okolinu i promoviranje akcija za smanjenje plastičnog otpada. Naime, svijet proizvede preko 400 miliona tona nove plastike svake godine, a oko 99% plastike potiče iz fosilnih goriva poput nafte, plina i uglja. Od tog broja, od 19 do 23 miliona tona godišnje završi u jezerima, rijekama i morima. Razgradnjom plastike na tlu i u vodi se stvara mikroplastika koja pronalazi svoj put u lancu ishrane i već je možemo  naći u hrani koju jedemo, vodi koju pijemo, pa čak i u zraku koji udišemo. Svake sedmice u svoj organizam unesemo plastike u težini jedne kreditne kartice,a više od 10.000 hemikalija koristi se u plastici. Manje od 10% plastičnog otpada se reciklira.

Cilj ovogodišnje kampanje #BeatPlasticPollution je razumijevanje da svaki komad plastike koji koristimo i odbacujemo ima dugoročne posljedice. Kampanja nastoji educirati pojedince o štetnim utjecajima plastičnog zagađenja na našu okolinu, uključujući razorne učinke na morski život, ekosisteme i cjelokupno zdravlje naše planete.

(Balans/ ZZJR)