• tik tok

U TK poplavljeno više od 100 hektara poljoprivrednog zemljišta

Jun 1, 2023

Foto: Facebook

U protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona su zabilježena plavljenja, izljevanja rijeka iz korita te aktiviranje klizišta, saopštila je Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7:00 sati bio je 199,85m.n.m. i viši je,  odnosu na mjerenje prije 24 sata, za 14 cm.

Zbog porasta vodostaja rijeke Spreče u Gračanici u protekla 24 sata došlo je do izlijevanja pomenute rijeke iz korita i plavljenja preko 80 hektara zasijanog poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju na lokaciji od Miričine do Stjepan Polja. Također, na području Opštine  Doboj Istok, zbog povećanog vodostaja rijeke Spreče, trenutno je poplavljeno oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta u priobalnom području.

U Živinicama su vatrogasci imali dvije intervencije na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i to u naselju Višća gdje su ispumpavali vodu iz prostorija Osnovne škole “Višća” i na području naselja Bašigovci gdje su ispumpavali vodu iz podrumskih prostorija privatnog stambenog objekta.

U toku protekla 24 sata Službi civilne zaštite Grada Srebrenik prijavljeno je aktiviranje klizišta u naselju Sječe koje ugrožava dva stambena objekta.

Na području Opštine Čelić, gdje je preksinoć proglašeno stanje prirodne nepogode, poplavljeno je 30 stambenih objekata koao i značajn broj stambenih objekata, a najteža situacija je u naseljima Čelić, Brnjik, Lukavica, Ratkovići i Šibošnica gdje su nadležne služnbe i građani, jučer radili na rasčišćavanju i uklanjanju nanosa mulja, kamenja i sl. U Čeliću je oštećena i putna ifrastruktura, a uništeno je i nekoliko mostova.

(Balans)