• tik tok

Pred ukop četiri žrtve iz Zvornika: Kada mi ko spomene pravosuđe, plače mi se

May 30, 2023

Foto: Balans

Memorijalnom centru i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi, bit će ukopani posmrtni ostaci četiri osobe sa područja Zvornika ubijene u ratu.  

Izet Manjić, rođen 1971.godine u  Kamenici, Senad  Sulejmanović rođen 1964.godine u Novom Selu, Smajo Hamzabegović rođen 1959. godine i Sadika Hrbatović rođena 1970.godine u Pahljevićima, kopaju se ove godine u Gornjoj  Kalesiji. Skeleti nisu kompletni.  

“Izet Manjić je pronađen u Palemišima,Senad u Križevačkim njivama kao i Sadika, a Smajo koji je iz Glodi, pronađen je na Snagovu. Oni su ekshumirani 2004. godine, čekalo se na idenetifikaciju”- rekao je Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica nestalih iz Zvornika. Grahić je pozvao porodice stradalih da dođu i daju krv za identifikaciju.

“Na ovom prostoru imamo 39 tijela ukopanih pod NN. Ekshumirani su iz Crnog Vrha, Kazanbašče i ostalih grobnica. Molim porodice da daju četiri krvi da žrtve ne leže pod NN već da imaju svoje ime i prezime”- poručio je Grahić. Na novinarsko pitanje koliko je osoba odgovaralo za zločine u Zvorniku i koliko je zadovoljan radom Tužilaštva BiH, Grahić  je odgovorio:

“Sada bih zaplakao. Meni kada se pomene Tužilaštvo, pravosuđe i to sve, toliko sam ogorčen, da ne mogu sam sebi dokazati neke stvari. Ja sam žrtva iz čije je porodice, sa prezimenom Grahić, iz Bijelog Potoka, odvedene i ubijene  44 osobe. Među njima, moj otac, dva brata, trojica amidža, četiri amidžića i još mnogobrojna rodbina. Uvijek sam govorio da ću dobiti makar malo pravde od ovog sistema”- kroz suze je ispričao Grahić. Dodao je da porodice žrtava ne mogu ništa uraditi i da mogu samo čekati.

Prva kolektivna dženaza i ukop ubijenih Zvorničana, u Gornjoj Kalesiji je organizovana 1999.godine. Te godine proonađena je prva masovna grobnica, odnosno, Ramin grob sa 274 tijela.Opština Kalesija dodijelila je prostor od 20 dunuma za ukop žrtva. Trenutno je tu ukopano 792 tijela, aukupno je pronađeno  1.114 osoba sa područja Zvornika. Međutim, dobar dio njih je, na zahtjev porodica, ukopan u mjestu stradanja.

Inače, ova dženaza je centralni dio obilježavanja Dana sjećanja na zločine u Zvorniku. Ranije je na području Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, obilježeno sjećanje na nekoliko dgođaja.

“Prisjećamo se brojnih zločina koji su se desile na ovim prostorima. U okviru obilježavanja 31. godišnjice ubistava, započeli smo obilježavanja godišnjica. Tako smo 26. aprila obilježili pad Kula Grada, 29. aprila smo obilježili godišnjicu ubistava na Snagovu,  5. maja ubistva Bošnjaka u Kobilićima, 21. maja stradanja u Grbavcima, 27. maja godišnjicu ubistava u Jusićima i Drinjači”- pojasnio je Hafiz Izet ef. Salkanović te dodao da je po prvi put organizovano obilježavanje u Kamenici, tačnije kovačnicu u kojoj je 1992. godine spaljeno pet Bošnjaka.  Prije kolektivne dženaze, planirano je da se 31. maja obiđe Pilica, također, mjesto egzekucije Bošnjaka, potom romsko mezarje u Skočiću te Bijeli Potok. Na dan dženaze je planiran hod Stazom smrti od Klise do Bijelog Potoka gdje će biti održana hatma. Poslije toga slijedi obilazak Tehničko-školskog centra u Karakaju te masovne grobnice Ramin grob u Glumini.

“Sa kolektivnom dženazom ne završavaju se sve naše aktivnosti. Taj isti dan, u Klisi, u Đulićima, bit će proučen jasin i tehvid za duše naših šehida. Potom, 2. juna, zajednička hutba i obilježavanje godišnjice oslobađanja u Liplju. Nakon toga, mi imamo još obilježavanja tih godišnjica na Diviču, Kozluku, itd”- izjavio je ef. Salkanović.

Još uvijek se traga za 426 nestalih osoba sa područja Zvornika.

“Tokom cijele godine prikupljamo informacije kada su u pitanju nestali, Obilježavamo mejsta zločina i amsovnih ubistava. Sa proodicama se prijsećamo svih tih dogođaja. Fokus trebamo staviti na istraživanje i pisanje o ratnim zločinama da nove generacije budu svjesne šta se nama desilo prije 30-ak godina”- poručuje Mustafa ef. Muharemović , predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornika i predsjednik Organizacionog odbor

(Nataša Tadić)