• tik tok

Velike količine kiše u TK: U Gračanici odron zemljišta otežao saobraćaj

May 30, 2023

Foto: Facebook

Količina padavina na području Tuzlanskog kantona u protekla 24 sata je bila  11,2 l/m 2, prema podacima Meterološke stanice Bukovčić u Tuzli, te je povećan vodostaj na brani na Modracu, pojavila su se klizišta te je poplavljeno poljoprivredno zemljište.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7:00 sati bio je 199,61 m.n.m., a tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je viši za 5 cm, pojasnili su iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Zbog obilnih padavina, u Mjesnoj zajednici Prijeko Brdo u Gračanici, došlo je do odrona na lokalnom putu što je izazvalo otežan saobraćaj na pomenutoj lokaciji. Na lice mjesta izašli su pripadnici Službe civilne zaštite Gračanica i članovi komisije za procjenu.

Još jedna prijava je došla iz Gračanice Kantonalnoj upravi ciivlne zaštite, a vezana za izljevanje rijeke Spreče u Mjesnoj zajednici Donja Lohinja gdje je poplavljeno oko 5 Ha  zasijanog poljoprivrednog zemljišta.

Federalni hidrometerološki zavod, izdao je upozorenje za regiju Tuzle.

“Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode”- kazali su iz Zavoda te upozorili da i danas ove područje očekuje oluja i grmljavina.
(Balans)