• tik tok

Gradonačelnik Tuzle razgovarao sa omladinom iz Srbije: Veoma je bitno da mladi iz Srbije razumiju bol tuzlanskih roditelja

May 26, 2023

Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava Srbije borave dva dana u Tuzli.  Povod njihove posjete je odavanje poštovanja tuzlanskoj mladosti stradaloj na Kapiji, te su jučer učestvovali na komemoraciji. Danas su se susreli sa gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem.

„Došli smo ovdje da bi smo edukovali mlade na ono što se desilo na tuzlanskoj Kapiji. Razgovarali smo jučer sa porodicama i posjetili Memorijalni centar. Veoma je važno edukovati mlade kako se nešto ovako nikada više ne bi ponovilo“ – kazala je Ivana Jovanović, koordinatorica Inicijative mladih za ljudska prava Srbije.

Veoma je bitno što mladi iz Srbije pokazuju ljubav prema žrtvama Kapije, ističe gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

„Ovakve su stvari veoma važne, to je kultura sjećanja da mladi iz Srbije razumiju bol naših roditelja koji su izgubili djecu. Ovo je veoma bitno za budućnost“ – kazao je Lugavić.

Osim razgovora sa gradonačelnikom Lugavićem, mladi iz Srbije susreli su se sa predstavnicima udruženja iz Tuzle. Cilj svih razgovora je, dijalog, razumijevanje i istina o događajima iz maja 1995. godine.

(Balans/Video: RTV7)