• tik tok

(FOTO) Kapija danas: Dan dubokog bola koji nikada neće prestati

May 25, 2023

Foto: Balans

Polaganjem vijenaca i cvijeća brojnih delegacija danas je na Slanoj Banji i mjestu stradanja na tuzlanskoj Kapiji obilježena godišnjica masakra i najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle.

Za građane Tuzle, 25. maj će uvijek biti Dan žalosti i sjećanje na nevinu stradalu omladinu, rečeno je tokom komemoracije.

“Dan dubokog bola koji nikada neće prestati. Mi zbog svih ovih poginulih na Kapiji, moramo braniti, štititi, nikada ne zaboraviti istinu o ovom zločinu. Uvijek ćemo tražiti da osuđeni za ovaj i druge ratne zločine, odsluže kaznu. To je jedina pravda za roditelje i sve građane Tuzle. Nikada nećemo odustati od toga”- poručio je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Između ostalih, cvijeće je položio i počast odao i Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH koji je rekao da odgovorni za zločin nisu izvedeni pred lice pravde.

“Kamo sreće da agresije i rata na BiH nikada nije bilo i da nije bilo ovih zločina. Nažalost, oni su se desili i kada su se desili, izvršioci moraju odgovarati i po ljudskim i božijim pravima. I što se prije suočimo sa istinom, što prije one što su ovo uradili izvedemo pred lice pravde, veća nam je šansa da se okrenemo budućnosti i da žrtvama osiguramo smiraj i njihovim porodicama konačno neku satisfakciju. Dočekali smo prvi put da u Federaciji BiH imamo Dan žalosti, a ja smatram da će doći vrijeme kada ćemo ovakve datume shvatati kao dan žalosti u cijeloj zemlji”- kazao je Nikšić.

Nakon polaganja cvijeća premijer Kantona Irfan Halilagić je kazao da i danas, nakon 28 godina, bol za tuzlanskom mladošću ne jenjava.

„S obzirom da sam i sam mlad čovjek danas mi je izrazito teško. Ovo nosi jednu posebnu težinu. Posebno je teško biti danas ovdje i razmišljati šta su zlikovci i zločinci uradili. Već 28 godina, svake godine mi se ovdje okupljamo i pozivamo i upućujemo na jednu svjetsku nepravdu da oni koji su odgovorni za ovaj zločin, i pored sudskih presuda, na slobodi. Danas živimo u vremenu u kojem svi govore da živimo u slobodnom društvu u kojem se vrednuju slobode i kada smatramo da živi vladavina prava, na ovom slučaju, nažalost, vidimo da to nije tako. Da nam susjedska država, čiji je bio nesumnjiv utjecaj na sve ovo što nam se desilo, i dalje štiti tu ideologiju 90-tih, štiti one koji su odgovorni i mi, najmanje što možemo uraditi je pozivati da kazne one koji su ovakve zločine uradili“_ kazao je premijer Halilagić i dodao da je prošle godine u udžbenike upisan ovaj događaj jer 27 godina, generacije nisu učile o masakru na Kapiji.

(Nataša Tadić)