• tik tok

(FOTO) Riznica uspomena Edina Pamukčića: Kredenac, sahani, ponjave, zemljano posuđe…

May 21, 2023

Foto: Balans

Edin Pamukčić iz Brke kod Brčkog ima zavidnu kolekciju starih predmeta koje je naslijedio od predaka, a dio je dobio na poklon.

Stari ćilimi, ponjave, zemljeno posuđe, dagare, stare ćase, šerpe, lonci, tepsije, bakarno posuđe, sahani, servisi, fildažni samo su dio bogate Edinove kolekcije starina.

„Sve je to još od rahemtli nane, pa onda od oca i majke koji su umrli, a ja sam sada kao neka riznica koja to čuva. Imam i stare sehare i dosta drugih eskponata“- pojašnjava naš sagovornik.

Ono što je zanimljivo, Pamukčić dosta toga koristi u svakodnevnoj upotrebi.

„Ja se sa njima služim. Moji prijatelji kada dođu u goste, vole da im poslužim kafu ili ručak baš u starom posuđu. Kažu da ih to podsjeća na djetinjstvo, kada su boravili kod svojih djedova i nana i jeli iz toga. Svako se obraduje kada to vidi. Ja kažem da ako im smeta, ja ću skloniti, pa ih poslužiti modernim posuđem. Međutim, oni žele da to ostane“ – pojašnjava.

Stara kućica, tačnije, nekada ljetna kuhinja koja se u tom kraju zove mutvak, napravljena je početkom 1960- ih godina prošlog vijeka. Napravljena je od zemlje i kamena. Ispred nje nalazi se kredenac pun različiti ćasa, lončića. Star je najmanje 50 godina.

Ispred kuće je drveni šadrvan u koji su smješteni kalifni jastuci napunjeni slamom koje rijetko ko danas posjeduje. Ukrašen je raznim predmetima.

„Tu su stari fenjeri, blizu je bunar, blizu je stari kamin u koji sam ugradio tzv. lončiće koji su bili dijelovi zemljane furune kojima se nekada grijala kuća. Valja ovo sve održavati. Dotraje to, ošteti se od kiše, vlage. Ja to malo prefarbama, održavam to koliko mogu. Dobijem dosta na poklon. Ljudi donesu i kažu da je bolje da to kod mene bude jer ću se ja pobrinuti za to, sačuvat za uspomenu“- kaže Edin i dodaje da je njegova etno avlija jako popularna pa su tu snimane i mnoge emisije za televiziju. Ljeti dvorište izgleda veoma atraktivno uz kombinaciju starinskih predmeta i raznovrsnog cvijeća, drveća, voća o kojem se Edin brine.

„Ostalo mi to u navici od djetinjstva. Tako se nekada živjelo, nisamo imali ništa drugo. Kaldrme bile, nisu bile ove moderne staze“- kaže on dok nam poslužuje domaći sok od ruže i pršulju iz zemljane posude, odnosno, slasticu od mlijeka, riže i vanilije.  

U starinskoj kućici od roditelja, u kojoj Edin provodi više vremena nego u svojoj novoj kući koja je tik do te, nalazi se stari šporet, sećija, posuđe i još puno toga. Posebno je to atraktivno njegovim prijateljima kada dođu u posjetu, a naročito u zimskom periodu kada ta skučenost i skromnost tople sobice, podsjeti na neka sretnija i ljepša vremena.

(Nataša Tadić)