• tik tok

Od danas: Korisnici socijalne pomoći u Kalesiji neće plaćati vjenčanje

May 12, 2023

Foto: Centar za socijalni rad Kalesija

Osobe u stanju socijalne potrebe, odnosno, korisnici finansijske pomoći Centra za socijalni rad u Kalesiji, ubuduće neće plaćati tasku za vjenčanje, pravosnažna je odluka koja je danas stupila na snagu.

Naime, Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija razmatrala se  Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o administrativnim taksama i Tarifi općinskih administrativnih taksi, a prema kojoj se mijenjaju cijene taksi za sklapanje braka u određenim okolnostima.

 Na taj prijedlog, amandman je uložio Admir Karić, vijećnik Naroda i pravde, a koji je prihvaćen. Karić je predložio da taksu za vjenčanje ne plaćaju korisnici finansijske pomoći Centra za socijalni rad i to sa potvrdom od te ustanove, u službenim prostorijama i tokom radnog vremena.

“Smatram da je ovo izuzetno važno, a to mišljenje dijele socijalni radnici sa kojima sam razgovarao. Ovim je omogućeno osobama u stanju socijalne potrebe da sklope bračnu zajednicu bez naknade. Također, oni koji su krili svoje razloge za nesklapanje braka, sada nemaju opravdanje da nemaju novca za to. Sa tim su potencijalno spašene one osobe, većinom žene, koje ponekad iz (ne)bračne zajednice često “izađu” bez ikakvih prava. Također, potencijalno se rješava problem djece koja lakše stiču svoja prava pred zakonom”- pojasnio je Karić.

Inače, cijene vjenčanja u ovoj opštini koštaju 30 KM u službenim prostorijama u toku radnog vremena, 100 KM u službenim prostorijama poslije radnog vremena, 150 KM u službenim prostorijama neradnim danom, 80 KM izvan službenih prostorija tokom radnog vremena,  150 KM izvan službenih prostorija poslije radnog vremena, 200 KM izvan službenih prostorija neradnim danom i 200 KM sa stranim državljaninom ili sklapanje braga stranih državljana.

(Balans)