• tik tok

Nastavak izgradnje trotoara u Par Selu zakočio mještanin

May 11, 2023

Foto: Udruga mladih Par Selo- Dubrave

Nastavak realizacije projekta izgradnje pješačke staze u Par Selu kod Tuzle trenutno stagnira zbog imovinsko- pravnih odnosa jer jedan mještanin ne dozvoljava gradnju koja obuhvata i njegovu parcelu u  putnom pojasu, potvrđeno je za Balans iz Javne ustanove “Direkcije cesta” Tuzlanskog kantona.  

Inicijativa za izgradnju pješačke staze u  Mjesnoj zajednici Par Selo kod Tuzle je pokrenuta prije više od decenije. Konačno, radovi su počeli 2021. godine te je urađeno 1,2 km modernih trotoara. Izgradnja je počela od Orašja i trebala je ići do kružnog toga i granice Tuzle i Živinice.  

Međutim, izgradnja je zaustavljena, a realizacija projekta nije nastavljena, kako saznajemo iz “Direkcije cesta “Tuzlanskog kantona, zbog jednog mještanina. Ranije ih je bilo nekoliko sa kojima su sporovi riješeni, a vezani za imovinsko- pravne odnose. Međutim, ostao je još jedan koji trenutno boravi u Njemačkoj i zbog kojeg je upitan nastavak projekta.

“Ruke su nam vezane. Mi čekamo da dotični gospodin da potrebnu punomoć i saglasnost da bismo nastavili.  Kada to dobijemo, mi imamo roka 90 dana da uradimo staze. Međutim, ako ne dođe do toga, realno postoji mogućnost da, kroz reablans budžeta, taj novac bude preusmjeren drugo negdje i projekat ne bude završen”- kazao je za Balans Zijad Omerčić, direktor Javne ustanove  “Direkcije cesta” Tuzlanskog kantona.

Cesta kroz ovu mjesnu zajednicu je veoma prometna, povezuje Tuzlu sa Živinicama i Kalesijom, ali i sve popularnijim Međunarodnim aerodromom Tuzla. Saobraćaj je svakodnevno gust, vozači se ne pridržavaju dozvoljene brzine, a pješaci su godinama ugroženi jer nemaju stazu pa su prisiljeni ići cestom, riskirajući vlastite živote.

Iako lokalne zajednice određene ceste i površine proglase javnim interesom, fizička lica na terenu ne dozvoljavaju da se projekti realiziraju, a razlog tome je što nisu zadovoljni odštetom koju procjenjuje sudski vještak. Često takvi slučajevi završe na sudu i to sve uspori projekte, a dovede i u opasnost da namjenjeni novac, ode za nešto drugo.

(Nataša Tadić)