• tik tok

(FOTO) Žene Srebrenice apeluju na porodice: Dajte dozvole za ukop

May 11, 2023

Foto: Balans

Za kolektivnu dženazu i ukop u Potočarima u julu ove godine, za sada je spremno 18 posmrtnih ostataka, a članice udruženja „Žene Srebrenice“ apeluje i na ostale porodice da daju dozvolu za ukop nekompletnih posmrtnih ostataka.

Vasija Kadić je ukopala tri brata i oca ranije i niko nije bio kompletan. Iako se nadala da će se pronaći ostale kosti, do toga nije nikada došlo.

„Moji su svi ukopani, ako se to može tako reći. Nijedan nije bio kompletan. Brat Kemal je ukopan 2006. godine, brat Ramo, moj blizanac, 2007. godine. Brat Ismet je pronađen kada i otac, 2010. godine u Kamenici. Kada su nam javili iz instituta, nismo pristali odmah na ukop. Čekali smo još godinu. Majka je institirali da se ukopaju dok je živa. Narednu godinu su pozvali, nisu pronašli nijednu kost više i mi smo se odlučili za ukop. Drugačije je kada dođete i imati nišan, ime i prezime. Ne može niko negirati genocid. Nisam ja izmsilila da su moji svi ubijeni“- zaključuje Kadić.

Po informacijama Nure Begović, predsjednice Udruženja „Žene Srebrenice“, postoji 50 posmrtnih ostataka koji su identifikovani i spremni za ukop, ali do sada to nije urađeno iz razloga što porodice nisu dale dozvole.

„Ne mogu tačno reći, ali od prošle godine ima siguno 100 tijela koja čekaju na ukop. Molimo porodice da pokopaju svoje najmilije. Ako ne mogu doći iz nekih razloga, sve će se to odraditi. Samo da oni daju zeleno svjetlo za ukop“- kazala je Begović. Ona dodaje da uveliko teku pripremi za ovogodišnju komemoraciju i ukop u Potočarima te da se nada da će biti veći broj žrtava za ukop.

(Nataša Tadić)