• tik tok

(VIDEO) Kućica na Drini među 20 najčudnijih mjesta za život

May 2, 2023

Foto: Facebook

Na Youtube kanalu The Fancy Banana objavljen je video pod nazivom “20  najčudnijih mjesta za život”, a među njima je i kućica na Drini kod Bajine Bašte u Srbiji koja je velika atrakcija.

Kućica na Drini ili “Kućica na stijeni” se nalazi u Zapadnoj Srbiji. Smještena je ispod obronaka planine Tare, na stijeni, na rijeci Drini i predstavlja simbol gradića Bajina Bašta, od čijeg centra je udaljena 2 kilometra.

Kako je kućica nastala? Naime, 1968. godine, grupa dječaka je dobila ideju da od dasaka, upravo na ovom mjestu, napravi kućicu, kako bi se zaštitili od sunca. Njihovu ideju je realizovao Milija Mandić Gljiva. Nažalost, u jesen iste godine, Drina je odnijela daske i uništila kuću. Ova izvanredna ideja je i dalje živjela, sve dok se ponovo, odmah iduće 1969. godine, nije ostvarila. Napravljena je nova kućica od novog materijala.

Nabujala Drina je svojim vodostajima nekoliko puta rušila kućicu, a ona je bila izgrađivana iznova i iznova. Kada je bila srušena 1999. godine, njena obnova je čekala tek 2005. godinu, kada su na stijeni izlivene dve betonske grede, koje su služile kao čvrsta osnova kućici. Zbog poplava 2010. godine je došlo do ponovnog uništenja kućice, a to je ujedno bilo i posljednje uništenje jer 2011. godine je obnovljena i kućica upravo takva i dan danas opstaje.

Kako ona danas izgleda, ali i drugih 19 njačudnijih kuća i staništa, pogledajte u narednom videu:

(Balans)