• tik tok

(VIDEO) Selo Wae Rebo u Indoneziji i kuće od slame

Apr 26, 2023

Foto: Indonesia.travel

Tradicionalno selo Wae Rebo nalazi se u okrugu Manggarai na ostrvu Flores, Istočna Nusatenggara u Indoneziji. U selu nema mobilnog signala, a struja je dostupna samo od 18.00 do 22:00 sata.

Ovo malo i izolovano selo je poznato po zanimljivim tradicionalnim kućama.

Wae Rebo je malo, vrlo udaljeno selo. Nalazi se na oko 1.100 metara nadmorske visine i oko tri, četiri sata hoda od Denge Villagea. Wae Rebo je u potpunosti okružen planinama i gustom šumom, bogatom vegetacijom, orhidejama, različitim vrstama paprati i mnogim vrstama ptica.

Glavni predak koji je izgradio selo prije nekih 100 godina, bio je čovjek po imenu Empu Maro. Danas su stanovnici njegovi potomci iz 18. generacije.

Glavne karakteristike Wae Reboa su njihove jedinstvene kuće, koje zovu Mbaru Niang, visoke su i kupastog oblika i potpuno su prekrivene slamom od krova do zemlje.  Kuća ima pet nivoa, od kojih je svaki predviđen za određenu namjenu. Prvi nivo, koji se zove lutur ili šator, su stambeni prostori šire porodice. Drugi nivo, koji se zove lobo ili tavan, je odvojen za skladištenje hrane i robe, treći nivo koji se zove lentar je skladištenje sjemena za sljedeću žetvu, četvrti nivo koji se zove lempa rae je rezervisan za zalihe hrane u slučaju propuha, a peti i najviši nivo, nazvan hekang kode, koji se smatra najsvetijim, je mjesto gdje se ostavljaju darovi za pretke za pretke.

Posebna ceremonijalna kuća je zgrada zajednice u kojoj se okupljaju članovi cijelog klana radi ceremonija i rituala. Oni su pretežno katolici, ali se i dalje pridržavaju starih vjerovanja. U ovoj kući je pohranjena sveta baština bubnjeva i gonga.

Selo ima oko 1.200 stanovnika i njihova osnovna ishrana je manioka i kukuruz, ali mještani sade i kafu, vaniliju i cimet koje prodaju na pijaci, udaljenoj nekih 15 km.

U posljednje vrijemeWae Rebo je postao popularan kao turistička destinacija što je doprinijelo ekonomskom blagostanju sela. Stanovnici Wae Reboa srdačno dočekuju posjetitelje koji žele vidjeti svoje selo i doživjeti njihov jednostavan tradicionalni život.

(Balans/ Indonesia.travel)