• tik tok

Uloga zrakoplovaca u ratu bila je nemjerljiva i nikad do kraja predočena javnosti

Apr 25, 2023

Udruženje zrakoplovaca “Zračni most” Tuzla organizovao je danas u Tuzli Okrugli sto na temu „Značaj zračnog mosta za enklave u istočnoj i zapadnoj Bosni u vojno-političkom i humanitarnom kontekstu“.

Okrugli sto je organizovan u sklopu obilježavanja 7. maja, datuma koji je nedavno prošao Skupštinsku proceduru u formi inicijative Udruženja zrakoplovaca-Zračni most da se uvrsti u Zakon o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području TK i obilježava kao Dan zračnog mosta.

„Ta naša inicijativa je prošla institucije TK i mi se iskreno nadamo da će ona biti usvojena i u ostalim kantonima koji su bili pod kontrolom Armije BiH. Ovo danas je prvi korak ka tom cilju“ – kazao je Izudin Maleškić, predsjednik Udruženja „Zračni most“ Tuzla

U fokusu Okruglog stola je važnost naučno-istraživačkog pristupa u dokumentovanju svih činjenica i okolnosti u kojim su izvršavani letovi kojim su u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu povezivane enklave Srebrenica, Žepa, Goražde i Bihać sa slobodnom teritorijom kao i podsjećanje na ukupan doprinos zrakoplovstva i zarakoplovaca u odbrani Bosne i Hercegovine.

„Veoma je važno izučavati teme iz perioda 1992. – 1995. godina, jer danas imamo falsificiranje činjenica i događaja koji su jako značajni za mlade generacije, za državu BiH. Veoma je važno sva pitanja otvoriti, jer samo teme koje se guraju pod tepih se vraćaju poslije kao bumerang“ – istakao je Sead Selimović, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

     

General Enes Husejnović govorio je o značaju zračnog mosta posmatran kroz vojno-političku i humanitarnu prizmu.

„Veoma je bilo tada bitno da rukovodstvo, tadašnja vlast, imaju povjerenje da im mi možemo pomoći u svakom smislu. Da li su u pitanju materijlano tehnička sredstva koja su bila potrebna za vođenje borbe, da li je bilo spašavanje ranjenika. U pitanju je bila jedna mala grupa ljudi koja je bila u stanju da izvodi sve zadatke, pa i one najteže“ – kazao je Husejnović.

Okrugli sto je bio prilika da se javnost upozna i sa herojima zračnog mosta u Krajini, gdje je poginula i prva zrakoplovna žrtva, pilot Samir Beganović. Također prilika je da se spomenu i heroji zračnog mosta koji nisu više sa nama, piloti Edvin Iftić i Meho Merdanić kao i pogibija ministra vanjskih poslova RBiH dr. Irfana Ljubjankića i članova njegove delegacije, koji su također žrtve zračnog mosta.

(Balans)